Европейската комисия потвърди, че предстои да бъде забранена употребата на открито на инсектицида сулфоксафлор в ЕС. Изпълнявайки ангажимента си за защита на опрашителите и изграждане на устойчиви хранителни системи, Европейската комисия ще приеме през следващите седмици регламент, ограничаващ употребата на сулфоксафлор – пестицид, който може да окаже неблагоприятно въздействие върху дивите пчели, само за употреба на закрито (в оранжерии).

nasajdeniq-zelenchichi-pole

Дискусиите с държавите членки през последната година относно ограничаването на употребата на сулфоксафлор не предоставиха достатъчна подкрепа за предложението на Комисията за ограничаване на употребата му.

Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес изтъкна: „Защитата на опрашителите от вредни пестициди е от първостепенно значение за бъдещето на нашата планета и нашите деца. Нашите ангажименти по Стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията за биологично разнообразие са ясни: вредните химически пестициди или ще бъдат забранени, или употребата им ще бъде ограничена. Днес изпълняваме този поет ангажимент. Научните заключения на ЕОБХ показват, че употребата на сулфоксафлор на открито може да бъде опасна за земните пчели и самотните пчели. Сега трябва да се предприемат действия, за да се ограничи използването му само на закрито“.

Предложението на Комисията беше представено през януари на Постоянния комитет по растения, животни, храни и фуражи, секция „ПРЗ – законодателство“, но не беше постигнато необходимото квалифицирано мнозинство. Поради това същото предложение беше представено на Апелативния комитет, където държавите членки отново не успяха да постигнат необходимото мнозинство. Сега регламентът предстои да бъде приет от Комисията тази пролет.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.