Европейската комисия прие пакет от мерки относно кипърското наследство: Χαλλούμι / Halloumi / Hellim / Халуми. Първо, Комисията регистрира Χαλλούμι / Halloumi / Hellim / Халуми като защитено наименование за произход (ЗНП), защитавайки ценното име срещу имитация и злоупотреба в целия ЕС. Понастоящем само Халуми, произведено в Кипър съгласно продуктовата спецификация, имат право да използват регистрираното име, което носи ясни икономически ползи за острова.

Halloumi-halymi

Регистрацията позволява на производителите на това емблематично кипърско сирене, известно по целия свят с характерната си текстура, сгънат външен вид и пригодност за сервиране на скара или пържено на тиган, базирани навсякъде на остров Кипър, да се възползват от статута на ЗНП.

На второ място, за да улеснят производителите от кипърската турска общност да се възползват пълноценно от защитата, Комисията прие мярка, позволяваща на продукта със ЗНП да премине зелената линия, при условие че сиренето и млякото, от които е произведен, отговарят на всички обществените здравни стандарти.

Мярката, придружаваща регистрацията на Халуми като ЗНП, има за цел да гарантира, че състоянието на здравето на животните и общественото здраве в ЕС, както и безопасността на храните, не са нарушени. Също така установява условията за осъществяване на търговията, включително разпоредби относно контрола. Освен това предприятията за преработка на мляко ще трябва да спазват съответните правила за общественото здраве.

Основните характеристики на пакета са:

  • Името „Χαλλούμι (Halloumi) / Hellim“ вече е в регистъра на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Само Χαλλούμι / Halloumi / Hellim, произведени на остров Кипър и по традиционната рецепта, вече могат да се предлагат на пазара в Европейския съюз под това име.
  • Ще бъде назначен международно акредитиран инспекционен орган, който да извършва инспекции на ЗНП в целия Кипър. Контролният орган ще отговаря за това дали производителите спазват традиционната рецепта.
  • Ще бъде създадена работеща договореност, за да се осигури ефективен контрол на ЗНП в целия Кипър, който ще бъде внимателно наблюдаван от Комисията.
  • Мярка за премахване на забраните за движение на определени животински продукти на остров Кипър до тяхното обединение и определяне на определени условия за движението на тези продукти, за да се позволи производството на „’αλλούμι“ (Halloumi) / „Hellim“ (ЗНП) в целия Кипър.
  • Ще бъде назначен частен инспекционен орган, който да извършва инспекции на ферми и мандри в турскокипърската общност, за да се гарантира, че те спазват всички здравни и хигиенни правила на ЕС. Само Зелената линия може да търгува само Χαλλούμι / Halloumi / Hellim, които отговарят на всички здравни стандарти на ЕС.

Халуми е най-известният животински продукт на Кипър. Освен своята културна стойност, той е и продукт със значително икономическо значение за острова.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.