Природозащитни организации изпратиха протестно отворено писмо до премиера Бойко Борисов заради липсата на адекватни мерки на държавата по отношение на рисковете от фермите за норки към човешкото здраве. От Сдружение КАЖИ продължават кампанията си за затваряне на фермите за норки в България.

norka

В писмото пише, че на 4 декември 2020 г., здравният министър обяви публично, че работниците във фермите за норки са във втората най-приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19, като по този начин индиректно той потвърди високия риск за човешкото здраве от тези обекти. Очевидно, че всички експерти от работната група, изготвила Плана за ваксиниране в България, са се съгласили с обстоятелството, че работещите в обектите за норки са толкова рискови, че се налага да се ваксинират с предимство пред служителите на МВР, възрастните хора от 65+ години, хората с хронични заболявания и др. Намираме, че високата оценка на риска, дадена от работната група отговаря в голяма степен на обезпокоителната информация, идваща от все повече държави в Европа и света, където нарастват случаите на позитивни на Sars-CoV-2 норки във ферми за кожи, се уточнява в писмото.

Дания и Холандия предприеха безпрецедентни мерки за спиране дейността на фермите. Над 20 милиона норки, в хиляди ферми, бяха унищожени през последните два месеца в Европа, само за предотвратяване риска от зарази.

Природозащитниците посочват, че за разпространението на COVID-19 от ферми за норки има информация от края на пролетта. От КАЖИ допълват, че в резултат на огромните ресурси за научни изследвания, изводите на учените са, че вирусът успешно се прехвърля от човек на норка, както и обратното. В същото време, в България не се съобщава публично какво е състоянието във фермите за норки, колко теста се извършват върху хора и норки и какви са резултатите. Още повече, че биосигурността и контрола в българските ферми за норки не са на нужното ниво, смятат еколозите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.