Празничният сезон е повод да се откъснем от ежедневието и да се забавляваме, но за съжаление, води и до купища боклук от продукти за еднократна употреба, посочват от екологичната организация „Грийнпийс“. От там дават 9 идеи как да намалим използването на пластмаса по време на коледните празници и едновременно с това да се забавляваме. Еколозите съобщават, че пПрез последната година пластмасата в супермаркетите нарасна до над 900 000 тона, въпреки ангажираността от страна на търговците на дребно, които публично поеха ангажимента да намалят пластмасовите си опаковки.

koleda-ukrasa

1. Да бъдем креативни с опаковането
Лъскавата опаковъчна хартия изглежда страхотно, но гланцирането прави рециклирането невъзможно. Вместо това може да опаковате подаръците с обикновена кафява хартия, украсена с платнена лента или да потърсете опции за многократна употреба, като опаковки от плат или подаръчни кутии и чанти, които могат да се използват отново следващата година.

2. Украсата
Гирляндите и оставянето на фалшив сняг за северните елени е много ефектно, но въздействието, което оказват те върху хората, дивата природа и планетата не е така празнично. За съжаление всичко това се превръща в микропластмаса. Има много възможности за декориране без това да се отразява отрицателно на планетата. Това може да бъде правене на хартиени гирлянди и орнаменти от стари картички или опаковъчна хартия.

3. Избирайте внимателно плодовете и зеленчуците, които консумирате и избягвайте тези, опаковани в пластмаса
Подкрепете вашите местни пазари, магазини за зеленчуци или фермерски магазини. Това може да бъде чудесен начин да намалите пластмасовия отпечатък и да подкрепите местния бизнес. Ако пазарувате в супермаркети, изберете насипните плодове и зеленчуци – изберете тези, които са леко натъртени или са в сектора за преоценени стоки, това ще помогне за намаляване на хранителните отпадъци, защото ако тези продукти не бъдат купени, те ще бъдат изхвърлени, а именно това води до свръхпроизводство.

4. Подаръците
Зарадвайте приятелите и семейството си с подаръци, които създават възможно най-малко отпадъци. Най-добрите идеи включват билети за концерти или театър, вкусни домашни торти или бисквити, дрехи втора употреба, както и размяна на книги. Бъдете креативни и използвайте собствения си талант, като изработите нещо сами.

5. Подарете чаша за многократна употреба на приятелят ви, който обожава да пие кафе
В едно кафене за бързи напитки у нас се изразходват между 200 – 300 еднократни чаши на ден, тоест 2000 чаши на седмица, над 110 000 чаши на година. Чаша за многократна употреба може да бъде един страхотен подарък, както за хората, които не пропускат дозата си сутрешно кафе, така и за всеки един, който обича да създава уют в ежедневието си.

6. А защо не вода от чешмата?
Подарете кана за пречистване на вода. Стотици домакинства все още купуват минерална вода в пластмасови бутилки. Пречистете вода у дома и спестете на планетата хиляди пластмасови бутилки. Преминаването към бутилка за многократна употреба, както и подаряването на такава на вашите приятели, е чудесен начин да спрете прилива на отпадъци. Освен това, България е страна изключително богата на минерални води. Направете си разходка до минералния извор близо до вас. Така не само ще си налеете чудесна вода, но и ще се раздвижите след коледния обяд.

7. Намалете броката
Въпреки че е популярен, брокатът не е добра новина за околната среда. Това са всъщност малки парчета пластмаса, които накрая ще бъдат измити в мивката, а така се озовават в нашите реки, морета и океани. Избягвайте брокатените гримове и украшения, а ако все пак искате да блестите в новогодишната нощ, сложете си някое искрящо украшения, което ще прикове вниманието към вас.

8. Избягвайте приборите за еднократна употреба
За някои хора празничният период може да означава непрекъснат поток от гости вкъщи. Въпреки че приборите за еднократна употреба могат да бъдат невероятно полезни в тези ситуации, те със сигурност не са полезни за околната среда. И ако да помолите всеки гост да донесе свои собствени прибори за хранене е твърде далечна стъпка за вас, помислете за това да попитате някой от вашите съсед да ви услужи назаем с такива. Може също да помислите за инвестиране в някои леки пластмасови прибори за многократна употреба, които да извадите в тези случаи. И ако всичко друго не проработи, в крайна сметка можете да помолите хората да използват повторно своите прибори за различните ястия.

9. Вземете няколко пазарски чанти за многократна употреба
Пластмасовите чанти за многократна употреба, които предлагат супермаркетите, всъщност не са решение, тъй като се оказва, че едно домакинство купува средното 54 всяка година. Така че не забравяйте да вземете пазарски чанти за многократна употреба при празничното пазаруване. Това може да е допълнително натоварване, но наистина има огромна разлика. Напомнете си с бележка на входната врата и не забравяйте да направите списък за пазаруване, за да не купувате излишно.

Това са предложенията от „Грийнпийс“ за екологична Коледа и Нова година.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.