С настъпването на пролетните доставки интензивността на ценовите колебания на пазара на зърното се увеличават. Сега поне 4 фактора оказват особено влияние върху развитието на цените на зърнените пазари, а това са състоянието на зимните култури и прогнозите за тяхната реколтата; посевните площи с летни зърнени култури, царевица и соя; запасите от зърното, останали до новата реколта. Към тях се добавя и изключително бавната сеитба на зимна царевица в Бразилия и Аржентина.

zarno

Цялата картина се влияе и от силно променливите цени на суровия петрол, които са допълнителен двигател за цените на растителното масло и биоенергията и не на последно място от възможните пазарни намеси от Китай. Като цяло това е взривоопасен коктейл, който прави по-нататъшното развитие на цените на зърнените и маслодайните семена много нестабилно.

Факт е, че ако се погледне по-отблизо сезонния модел на цените на зърното ще се види, че ценовият връх на зърното през последните няколко месеца вероятно ще бъде назад във времето. Цените на зърнените култури достигнаха най-високите си нива средно за последните 10 години в периода януари до март, когато обикновено падат стойностите рязко до жътвата на новата реколта, посочват анализатори.

Цените на зърното и маслодайните семена обаче са все още доста високи и има някои признаци, че това ще остане така за известно време напред, но е възможно да има и спадове. Цената на пшеницата на европейските фючърсни пазари стигна 7-годишен връх в началото на март, като после пазарът се поуспокои и сега е на ниво около около 220 евро на тон. Новата реколта се търгува относително стабилно на 198 евро от известно време насам.

На пристанището в Хамбург пшеница за износ се предлага на 232 евро на тон, доставена там, т.е с 12 евро повече от цитирания фючърсен пазар. За доставка през май офертите са дори по-високи – 235 евро на тон. Това може да означава само, че пшеницата е оскъдна и износът очевидно върви много добре – не само за трети страни, но и за Британските острови, за които Германия е най-важният доставчик. До 11 март ЕС отчита износ на пшеница за трети страни от 2,2 милиона тона за Германия, както и износ от 1,1 милиона тона за ечемик. След много бавен старт това е значително увеличение на обема на износа и с оглед на предлаганите цени, забележимо съживяване на търсенето на германско зърно.

Предлаганите в Хамбург цени за фуражен ечемик в момента са около 200 евро. Това е с 10 евро по-малко от началото на месеца, но все пак е много високо ниво.

Експортните цени наскоро бяха подложени на натиск поради доклади за подобрено състояние на зимната пшеница в основните райони за отглеждане в САЩ и ревизирани нагоре прогнози за реколтата в Русия. Руска земеделска консултантска компания повиши прогнозата си за реколтата от пшеница в страната през 2021 г. от очакваните преди 76,2 милиона тона на 79,3 милиона тона към този момент.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.