Метеорологичните условия като суша, горещина, непрекъснат и проливен дъжд, буря, ранна и късна слана могат да създадат големи предизвикателства за земеделието и горското стопанство в бъдеще. С оглед на изменението на климата се очаква такива екстремни метеорологични явления да се увеличат, сочи нов доклад на браншовици в Германия.

klimat-peizaj

Увеличаването на атмосферната концентрация на CO2 не само води до глобално затопляне, но също така оказва влияние върху растежа на растенията поради по-високия капацитет на фотосинтеза. В допълнение към ефекта на торене с CO2 има подобрена ефективност на използване на водата.

През последните години се наблюдава и тенденция на затопляне. Според Германската метеорологична служба средната годишна температура се е повишила с 1,4 градуса по Целзий от 1881 г. насам в страната.

Повишаването на температурата води до преждевременно развитие на растенията. Има промяна във фенологичните сезони. Вегетационният сезон започва по-рано. По-ранното бутонизиране обаче е свързано със силни колебания. По-ранното започване на вегетация също увеличава риска от увреждащи събития от късните студове. Плодовете, виното и други специални култури са особено засегнати.

Повишаването на температурата също е свързано с по-ранна реколта през есента в резултат на ускорен растеж. Рискът от замръзване през зимата намалява, броят на замръзващите дни и твърдостта на замръзване намаляват. Растенията могат да се справят и с по-малка устойчивост на замръзване.

Не само по отношение на температурите, но и по отношение на валежите, значително увеличение на годишните количества на валежите може да се наблюдава в дългосрочен план, от 1861 г. насам с около 10% с регионални разлики в Германия. В същото време екстремни валежи, като проливен дъжд, се случват по-често.

Селскостопанските животни също могат да бъдат стресирани от високите летни температури. По този начин все по-дългите фази с повишаване на температурите имат пряк ефект върху хуманното отношение към животните. Ако топлината, генерирана в метаболизма на животните, не се разсейва, телесната температура се повишава. Това не само влияе върху представянето на животните, но също така увеличава тяхната податливост към болести.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.