Европейския парламент (ЕП) публикува инфографики за това как се разпределят европейските субсидии по страни и каква е заетостта в сектора. Една част от средствата са за директни плащания на земеделските стопани, а друга част са предназначени за управление на селските райони и на природните ресурси. Настоящите правила на ОСП са валидни до края на 2022 г., след което ще влязат в сила новите промени в политиката, които ще важат до 2027 г.

logo-es

През 2019 г. са изразходвани 38,2 млрд. евро за директни плащания към земеделските стопани, а други 13,8 млрд. евро са подпомогнали развитието на селските райони. Допълнителни 2,4 млрд. евро са подкрепили пазара на селскостопанска продукция. В селското стопанство е имало 9,5 млн. работни места през 2019 г., а през 2018 г. още 3,8 млн. души са били заети в хранителната индустрия. Най-много хора са били заети в селското стопанство в Румъния, а в производството на храни – в Дания.

В България работещите в земеделието са били около 600 000 души през 2019 г., а в хранително-вкусовата промишленост – около 82 000 души през 2018 г.

Линк за по-подробна информация ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.