Европейският парламент даде зелена светлина на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. В актуализирания си вариант тя е по-екологосъобразна, по-справедлива, по-гъвкава и по-прозрачна. Новата ОСП ще влезе в сила през 2023 г. Европейската комисия ще преценява дали националните стратегически планове по нея са в съответствие с поетите ангажименти.

raka-rastenie

Земеделските стопани обаче са тези, които трябва да прилагат практиките, щадящи климата и околната среда. Страните членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко 35 на сто от бюджета за развитие на селските райони и най-малко 25 процента от преките плащания са насочени към мерки в областта на околната среда и климата.

Повече пари за малките стопанства и младите стопани
Най-малко 10% от преките плащания ще се използват за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства. Най-малко 3% от бюджета на ОСП ще бъдат предоставяни на млади земеделски стопани.

На постоянно разположение на земеделските стопани ще бъде кризисен резерв с годишен бюджет от 450 милиона евро (по текущи цени). Той ще ги подпомага при нестабилност на цените или на пазара.

Спазване на трудовото законодателство
Трудовите правила в европейското селско стопанство ще бъдат по-добре наблюдавани, а нарушенията ще бъдат санкционирани. Това ще става благодарение на сътрудничеството между националните инспектори по труда и разплащателните агенции по ОСП.

Информацията за крайните бенефициери на подкрепата от ЕС ще бъде по-прозрачна благодарение на инструмента на ЕС за извличане на данни, до който държавите ще получат достъп. Той ще спомогне за установяване на риска от измами чрез съпоставяне с информацията в публичните бази данни.

Евродепутатите приеха три регламента:

Какво предстои
Настоящите правила за ОСП бяха удължени след 31 декември 2020 г. и заменени с преходни правила до края на 2022 г. След като бъдат одобрени от Съвета, новите правила ще се прилагат от 1 януари 2023 г.

Бюджет

Бюджетът за ОСП е 387 милиарда евро до 2027 година, което е близо една трета от многогодишната финансова рамка на ЕС (2021-2027). Сумата включва 270 милиарда евро пряка помощ за земеделските производители, както и перо за развитие на селските райони.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.