Членовете на Европейския парламент ще обсъдят гражданска инициатива за земеделие без клетки. Евродепутатите ще обсъдят в четвъртък, 15 април 2021 г., гражданската инициатива за забрана на използването на клетки за селскостопански животни, заедно с експерти, комисари и представители на други органи на ЕС.

kokoshki-kletka

Организаторите на петицията Олга Кику и Леополдин Шарбоно ще представят целите ѝ, след което учени и фермери ще споделят своите виждания. Те ще бъдат последвани от изявления на комисаря по здраве и безопасност на храните Стела Кириакидес. Ще последва дебат между членовете на Европейския парламент, Комисията и организаторите, сред които има водещи природозащитни организации. Изказване се очаква да направи и комисарят по земеделие Януш Войчеховски.

Европейската гражданска инициатива позволява на 1 милион граждани от поне една четвърт от държавите-членки на ЕС да поискат от Европейската комисия да предложи законодателство в области, които попадат в нейната компетентност. Организаторите на успешни инициативи са поканени от ЕС да представят своята инициатива на публично изслушване в Европейския парламент, пред комисията, отговорна за темата.

Гражданската инициатива „Краят на ерата на клетката“ е регистрирана в Комисията на ЕС на 5 септември 2018 г. Към момента на подаване на инициативата събра подкрепата на почти 1,4 милиона подписали от целия ЕС. Тя събра необходимия праг за подписи, изпълнен в 18 държави-членки.

Инициативата призовава Комисията да „прекрати (…) нечовешкото отношение“ към „стотици милиони селскостопански животни в ЕС (…), държани в клетки през по-голямата част от живота си“, както и въвеждане на закон на ниво ЕС за забрана на използването на: клетки за кокошки носачки, зайци, пулета, развъдчици на бройлери, разплодници, пъдпъдъци, патици и гъски; сандъци за свине за свине и др.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.