Дебатите относно нелоялните търговски практики и ниските цени на свинско месо оформиха селскостопанската част на последния Съвет по земеделие на ЕС под словенското ръководство. Министрите също така обещаха да не възразяват срещу актовете за прилагане на реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП). Те искат да завършат правната рамка за реформата, за да могат страните-членки на ЕС бързо да получат яснота за своите национални стратегически планове и, ако е възможно, да ги представят на Европейската комисия в началото на следващата година. 

sklad-hrana-zelenchuci

Почти всички държави-членки на ЕС са внедрили изискванията от  Директивата на ЕС за нелоялните търговски практики, като е приложена в националното законодателство в почти всички държави-членки на ЕС, каза еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски. В четири държави-членки на ЕС тепърва предстои да се приложи. Войчеховски е убеден, че е твърде рано да се говори за по-честни търговски условия за фермерите и доставчиците на селскостопански продукти, но търговците на храни на дребно  приемат инициативата на ЕС много сериозно и се надяват скоро да сложат край на нелоялните практики. Освен това повечето страни-членки на ЕС излязоха извън обхвата на ЕС в националните си регулации, например по отношение на условията за плащане и анулирането на доставките, похвали еврокомисарят по земеделие.

Някои държави-членки на ЕС ще защитят не само земеделските производители, но и по-големите преработватели от нелоялни търговски практики. Австрия иска да повиши горната граница от 350 милиона евро годишно на 1 милиард евро, ако купувачът е пет пъти по-голям. В Германия е планирана горна граница от 4 милиарда евро, съобщи новият министър на земеделието Джем Йоздемир. Това би защитило и по-големите доставчици на мандри и месо. Словашката република предупреди, че фермерите остават най-слабото звено в хранителната верига. Натискът върху техните клиенти дори ще се увеличи в резултат на Зелената сделка, обясни Милан Кисел, държавен секретар в словашкото министерство на земеделието. Земеделските производители трудно биха могли да прехвърлят увеличените разходи, причинени от екологичните и климатични разпоредби, върху своите клиенти. Предупреждението от Словакия беше споделено от много други министри. При прилагането на Зелената сделка, Европейската комисия трябва да гарантира, че тежестите са балансирани в цялата хранителна верига, беше подчертано на Съвета.

По отношение на ниските цени на свинското месо някои държави-членки на ЕС направиха трети опит да се намесят на пазара на свинско месо в ЕС. Европейската комисия обаче отхвърли мерките преди Коледа.

„Има първите признаци на възстановяване“, каза Войчеховски. Цените на свинското се стабилизираха, а нарастващите цени на прасенцата показаха, че най-лошото е отминало. Освен това през коледния сезон може да се очаква повишено търсене на свинско месо. В този момент популяризирането на частно съхранение на свинско месо изпраща грешен сигнал към пазара. Европейската комисия иска да следи пазара и ако, противно на очакванията, продължи падането на  цената, интервенциите в подкрепа на цените ще бъдат проучени интензивно в началото на новата година, обясни Войчеховски.

След искания от Белгия и Литва в предишни земеделски съвети за помощ на производителите от ЕС, този път Чешката република пое инициативата. „Това е въпрос на живот и смърт на производителите“, каза драматично Чехия в дебата на Съвета. Унгария, Полша и Франция изрично поискаха намеса на пазара, за да поддържат цените. 18 страни членки на ЕС поискаха помощ от бюджета на ЕС за производителите. От друга страна, Германия постави акцент върху ограничаването на африканската чума по свинете, за да позволи отново износа за Китай. Холандците призоваха за оценка на въздействието преди отварянето на частно складиране, а Дания предупреди за преждевременна намеса на пазара.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.