Доходите на фермите са се увеличили през последното десетилетие, като съществени разлики има между страните от ЕС. Между 2007 и 2018 г. средният доход на земеделско стопанство в ЕС е нараснал, достигайки 35 300 евро на стопанство и 22 500 евро на годишна работна единица през 2018 г. Въпреки това, в ЕС могат да се наблюдават значителни разлики въз основа на видове земеделие, пол, възраст и ниво на обучение на стопани и мениджъри на ферми. Това са сред ключовите констатации на доклада „Общ преглед на икономиката на ЕС“, публикуван от Европейската комисия.

rabotnici-zemedelie

Докладът предоставя преглед на икономическото развитие в европейските земеделски стопанства до 2018 г. въз основа на данни, събрани от мрежата за счетоводни данни за земеделските стопанства (FADN). Анализираният период обхваща 2007 до 2018 г.

Увеличение в стойността на селскостопанската продукция, както за култури, така и за животновъдство, съответно с 34% и 36%, е довело до увеличаване на доходите на фермите през анализирания период. По отношение на доходите на годишна работна единица, най-високият среден доход е отчетен през 2018 г. – 22 500 евро, леко увеличение с 0,3% в сравнение с 2017 г. и 41% по-високо от 2007 г.

По отношение на разликите в доходите в ЕС, най-високият доход на годишна работна единица (AWU) е в северозападната част на ЕС, а най-нисък в източната част. Фермите, специализирани в животновъдство, вино, градинарство и млечни продукти, са имали доход на AWU над средния за ЕС през 2018 г. За разлика от това той остава под средния за стопанствата с постоянни култури (без производителите на вино), фермите, специализирани в паша на животни (с изключение на млечни продукти) и смесени ферми.

Анализът също така установи, че средно фермите, ръководени от жени, имат по-ниски доходи на AWU (38% по-ниски от тези, управлявани от мъже). Това също зависи от вида на земеделието и размера на фермата. Например, жените управляват средно по-малки ферми, както по размер, така и по отношение на продукцията. Разликата в доходите по пол засяга всички видове земеделие, като най-голямата разлика се наблюдава при млечните и полските култури.

По отношение на възрастта на ниво ЕС, фермите, управлявани от мениджъри на 40 или по-млада възраст, имат средно най-ниски доходи, следвани от мениджъри над 60. Въпреки това, за по-голямата част от страните от ЕС фермите, управлявани от мениджъри над 60 години, имат най-ниски доходи. Тази разлика на национално ниво се дължи главно на факта, че по-голямата част от младите земеделски производители от ЕС са в страни с нива на доходи под средните. Например 47% от младите фермери, представени във FADN, се намират в Полша и Румъния.

И накрая, фермите, управлявани от мениджъри с основно или пълно земеделско обучение, имат по-високи доходи на AWU (59%) от тези с мениджъри, които имат само практически опит. Това се отнася за почти всички страни от ЕС, видове земеделие и размери на фермите на ниво ЕС

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.