Европейският съюз и Мароко обсъдиха резултатите по Споразумението за партньорство за устойчиво рибарство между тях. Споразумението и протоколът за неговото прилагане влязоха в сила на 18 юли 2019 г., уреждащо политиките в сектора. Споразумение създава стратегическа рамка и допринася за запазването на морските ресурси за икономическото и социалното развитие на населението, живеещо в районите.

maroko-ribarstvo

По време на съвместна комисия страните направиха преглед на дейността и използването на възможностите за риболов в края на първата година от протокола. Те стигнаха до заключението, че споразумението се използва ефективно, по-специално за риболов на малки стопани от промишлени траулери, изчислени на около 95% от възможностите за риболов за 2020 г.

Страните проучиха и напредъка на проектите, изпълнявани от Европейския съюз за разработване и прилагане на мароканската стратегия за развитие на риболовния сектор, по-специално в популяризирането на области като аквакултури, занаятчийски риболов и изследвания на рибарството.

Добър мониторинг иват Съюза и Мароко за използването на тази подкрепа и въпреки трудностите заради пандемията COVID 19. Всъщност повече от 98% от действията, планирани за първата година от протокола, са извършени за сума от приблизително 18,4 милиона евро, въпреки ограниченията, свързани със здравната криза.

ЗА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Споразуменията между Европейския съюз и Мароко в рибарството започват през 1988 г. Последното споразумение и протоколът за неговото прилагане е в сила от юли 2019 г. и укрепва двустранни отношения между Мароко и Европейския съюз и по-специално в морския риболов.

Европейският съюз предоставя финансиране в размер на 208 милиона евро за 4 години – 48.1 млн. за първата година, 50 млн. за втората и 55.1 млн. евро за останалите две години, включително компенсация за достъп до риболовната зона, подкрепа за мароканския риболовен сектор и плащане на такси от корабособствениците. Прилагането на протокола дава достъп до около 130 кораба, плаващи под флага на 10 държави-членки на Европейския съюз.

Чрез подкрепата си за мароканския риболовен сектор Европейският съюз допринася по-специално за модернизирането на риболовната инфраструктура, за икономическото и социалното развитие на крайбрежните общности и за насърчаването на научните изследвания с оглед на риболова, устойчив в Мароко.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.