Комисията по земеделие на Европейският парламент неофициално договори нови правила за по-отговорен начин за производство, продажба и използване на медикаментозни фуражи за справяне с разпространението на антимикробната резистентност в животновъдството. Договореният текст все още трябва да бъде официално приет от Европейския парламент и от Съвета на министрите на ЕС. Новите правила ще забранят профилактичната, т.е. превантивната употреба на антибиотични медикаментозни фуражи. Метафилактичното използване, т.е. лечението на цялата група животни, ще бъде разрешено само когато рискът от разпространение на инфекцията е висок и няма подходяща алтернатива.

veterinar

Евродепутатите настояха, че антибиотиците не трябва при никакви обстоятелства да се използват за подобряване на производителността на животните или за хранителни цели. Рецепти за медикаментозни фуражи, съдържащи антибиотици, трябва винаги да се издават от ветеринарен лекар след извършен физически преглед и диагностика на място.

За да се осигури ефективна борба с антимикробната резистентност, членовете на ЕП настояха за разширяване на новите правила относно медикаментозните фуражи (приготвени от фуражни заводи или специалисти) върху всички лекарства за животни, прилагани през устата, независимо дали чрез фураж или питейна вода, включително така нареченото „подхранване“ (приготвена от фермер). Съгласуваният текст възлага на Комисията да се консултира с Европейската агенция по лекарствата и след това да установи подходящи правила, които да затворят съществуващите вратички в законодателството.

„Отговаряйки на опасенията на обществото, успяхме да заменим разединените правила, датиращи от 1990 г., с модерни и единни, които значително ще повишат безопасността на медикаментозните фуражи в ЕС и ще засилят борбата ни срещу антимикробната резистентност“, каза докладчикът на Парламента и водещ преговарящ Клара Евгения Агилера Гарсия. „Медикаментозните фуражи са само един от начините за прилагане на ветеринарномедицински продукт, но тъй като този микс е по-хомогенен и по-точен при насочване към болести по животните, това е по-добър начин за справяне с нарастващия проблем с антимикробната резистентност. Освен това е по-безопасно за фермерите, отколкото например подхранването, което не е обхванато от съществуващите правила. Сега това ще се промени, тъй като сме задължили Комисията да изготви общоевропейски правила за премахване на тази вратичка“, добави тя.

 

След като бъде одобрен от Комитета по земеделие, Парламента и Съвета, регламентът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Той ще влезе в сила двадесет дни след това и трябва да влезе в сила за държавите-членки 3 години по-късно.

Европейският парламент одобри на 8 март 2016 г. с окончателно гласуване Закона заздравето на животните, който актуализира мерките за борба с огнищата на болести по животните като птичи грип, африканска чума по свинете или шап. Тези нови правила поставят по-голям акцент върху превенцията и задължават всички фермери, собственици на животни и търговци да прилагат принципите на добро животновъдство и разумно използване на ветеринарни лекарства, включително антимикробни средства.

В съответствие с този принцип, текстът на бъдещия регламент за ветеринарните лекарства беше съгласуван от преговарящите от Парламента и Съвета на 5 юни 2018 г. Новите правила за ветеринарните лекарства, заедно с тези за медикаментозните фуражи, ще ограничат употребата на съществуващите антимикробни средства, ще забранят рутинните и превантивно антибиотично лечение на животни и ще стимулират изследванията на нови лекарства.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.