Търговията на ЕС има положително въздействие върху икономиката на Общността и селскостопанския хранителен сектор, според ново проучване. Търговските споразумения на Съюза трябва да доведат до значително увеличение на износа на селскостопански храни и по-ограничено увеличение на вноса, създавайки положително търговско салдо. Проучването потвърждава също, че подходът за предоставяне на ограничен размер на вноса с по-ниско мито чрез тарифни квоти е добрър подход за защитата на специфични уязвими селскостопански храни в Общността.

es-logo

Проучването се извършва от Съвместния изследователски център (СИЦ) на Комисията и обхваща кумулативните ефекти от 12 търговски споразумения за хранително-вкусовата промишленост.

Търговският комисар Валдис Домбровскис заяви: „ЕС винаги се е застъпвал за отворена и честна търговия, която е имала огромна полза за нашата икономика, включително за земеделските производители. Това проучване показва, че успяхме да постигнем правилния баланс между предлагането на повече възможности за износ на земеделските производители от ЕС, като същевременно ги защитим от потенциални вредни ефекти от увеличения внос. Подкрепата на селскостопанския хранителен сектор ще продължи да бъде ключов елемент от търговската политика на Съюза, независимо дали чрез отваряне на пазара, защита на традиционните хранителни продукти или защита срещу дъмпинг или други форми на нелоялна търговия“.

Комисарят по земеделие Януш Войчеховски каза: „Успехът на търговията със земеделието в ЕС отразява конкурентоспособността на нашия сектор. Реформите на Общата селскостопанска политика допринесоха силно за това, подкрепени от глобалната репутация на продуктите на ЕС като безопасни, устойчиво произведени, хранителни и с високо качество. Това проучване потвърждава, че нашата амбициозна търговска програма помага на земеделските производители и производителите на храни в Съюза да се възползват в пълна степен от възможностите в чужбина, като същевременно разполагаме с достатъчно предпазни мерки за най-чувствителните сектори”.

Проучването обхваща споразумения за свободна търговия на ЕС. Документът включва два сценария, амбициозен с пълна тарифна либерализация на 98,5% от всички продукти и частично намаляване на тарифите с 50% за останалите продукти, както и по-консервативен с пълна либерализация на 97% и 25% намаление на тарифите за останалите.

Констатациите са с период до 2030 г. И в двата варианта резултатите показват положително въздействие върху баланса на ЕС за търговия със селскостопански и хранителни продукти. Въпреки че търговските партньори на ЕС получават достъп до пазара в ЕС, това също така позволява значително да нараства износът. Износът на селскостопански храни в ЕС за 12-те партньори по споразуменията за свободна търговия трябва да се увеличи с 25% при консервативния сценарий и с 29% при амбициозния сценарий, докато вносът се увеличава с 10% (консервативен) и с 13% (амбициозен). Това съответства на общия износ на селскостопански храни в ЕС, който се увеличава с 4,7 милиарда евро (консервативен) и с 5,5 милиарда евро (амбициозен), а общият внос на селскостопански храни с 3,7 милиарда евро (консервативен) и 4,7 милиарда евро (амбициозен).

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.