Морските отпадъци са глобален проблем, засягащ всички морето и океани по света. Необходими са обществени, поведенчески и политически промени, за да се реши това предизвикателство. Кампаниите за повишаване на осведомеността са един от начините. По този повод Европейският съюз организира годишна кампания за активизъм и повишаване на осведомеността #EUBeachCleanup. А в Италия коалиция от гражданското общество, местните институции и браншови организации обединяват усилията си чрез проект REMARE.

ribarski-mreji

Проектът работи в краткосрочна и в дългосрочна перспектива, тъй като организира почистване и повишаване на осведомеността сред обществото. Четири италиански морски защитени зони са почистени от морски отпадъци с помощта на местните рибари от близо 400 рибарски лодки.

Всички плавателни съдове са били оборудвани с чували за събиране на отпадъците, „уловени“ по време на ежедневните им риболовни дейности. Всеки кораб също е водил „дневник“, където екипажът регистрира информация за вида на отпадъка, дълбочината на която го е уловили, използваното оборудване и участващите хора. През четирите месеца на операцията рибарите са събрали общо 19 тона морски отпадъци.

REMARE беше важен и при събирането на ценни данни за видовете и количествата морски отпадъци. Сред отпадъците, попаднали в мрежите на рибарите, пластмасите съставляват 64% от общия брой. След това стъкло, риболовни уреди и дървени боклуци. Имало е вещи, съставени от различни материали: метали, тъкани, облекло и различни предмети. 

Успоредно с реалното събиране на морски отпадъци, по проектът  също са проведени кампании за повишаване на осведомеността относно морските отпадъци и са представени вредите, които отпадъците причиняват на морската среда, местообитанията и видовете. По проекта са изработени брошури и листовки. Също така са били организирани обучителни дейности за рибари. 

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на ЕС от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Обширната комуникация и резултатите от проекта създадоха до по-голяма информираност и до по-устойчиво колективно и индивидуално поведение у рибарите и по-малко морски отпадъци в бъдеще. В същото време тази важна инициатива подкрепя усилията на ЕС за повишаване на осведомеността чрез кампанията #EUBeachCleanup.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.