Европейският съюз и Съединените щати се споразумяха да възобновят търговията с миди, рапани и стриди от края на февруари, след като тя беше спряна преди повече от десетилетие. Търговията с тези видове мекотели беше спряна през 2011 г. поради различия в регулаторните стандарти, но ще бъде възобновена за Нидерландия и Испания и американските щати Масачузетс и Вашингтон.

cherni-midi

Европейската комисия, която контролира търговията на 27-те държави от ЕС, заяви, че вече е приела съответното законодателство.

През 2015 г. Комисията и Агенцията по храните и лекарствата на САЩ извършиха одити и след дългогодишни обсъждания заявиха, че системите за безопасност на храните за сурови мекотели в щатите на САЩ и страните от ЕС могат да се считат за равностойни.

ЕК посочи, че в бъдеще възможностите за търговия могат да бъдат разширени до повече държави от ЕС в рамките на опростена процедура за издаване на разрешения, договорена между двете страни, като това е първият случай, в който американска агенция се съгласява на подобен процес.

Валдис Домбровскис, комисарят по търговията на ЕС каза: „ Горещо приветствам тази сделка, която разрешава дългогодишен проблем, за който работихме усилено. Тя показва, че усилията ни да изградим положителна, насочена към бъдещето търговия със Съединените щати се отблагодариха. След срещата на върха ЕС-САЩ през юни 2021 г. направихме няколко пробива, които ще създадат устойчив икономически растеж и нови работни места“.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.