Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) има опасения за здравето на хората и животните и риск за околната среда относно фунгицида манкозеб. В тази връзка Европейската комисия реши да оттегли одобрението му на пазара в ЕС.

kartofi-pole

Манкозеб е активна съставка, която се използва в редица продукти за растителна защита в ЕС. Той се използва при отглеждането на картофи и се прилага при болест. Фунгицидът беше една от петте най-продавани активни съставки в Швейцария през 2019 г.

Предложението за забрана беше подкрепено от държавите-членки през октомври в Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите. Той следва научната оценка от EFSA, а от там потвърждават, че има опасения за здравето, особено по отношение на токсичните ефекти върху репродукцията и опазването на околната среда.

Защитата на гражданите и околната среда от опасни химикали е приоритет за Европейската комисия. Не можем да приемем, че в ЕС се използват вредни пестициди. Сега държавите-членки трябва спешно да отнемат всички разрешения за продукти за растителна защита, съдържащи манкозеб“, каза Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните.

Сега държавите-членки трябва да оттеглят разрешенията за всички продукти за растителна защита, съдържащи Mancozeb, до юни 2021 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.