На пленарната сесия през юли Европейският парламент прие правилата за Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, финансиран от бюджета на ЕС за 2021-2027 г. За рибарство, аквакултури и риболовен флот ще бъдат инвестирани 5,3 млрд. евро. Останалите средства ще отидат за научни изследвания, инспекции и проверки, пазарни анализи, наблюдение на водите и морска сигурност. Фондът е свързан с общата рибарска политика, която направлява развитието на риболовния флот в Европа и опазването на рибните запаси.

korabi

През март 2021 г. Парламентът одобри позицията си относно системата за контрол на риболова. Депутатите искат да бъдат инсталирани системи за видеонаблюдение на по-големи кораби, мерки срещу изхвърлянето на риболовни уреди, които замърсяват водите, и по-добра система за проследяване на рибните продукти по цялата верига, включително на обработени и внесени стоки.

Подкрепа за рибарските общности

Много рибарски общности бяха силно засегнати от пандемията от COVID-19. Фондът за рибарството ще осигури подкрепа на рибари, които са преустановили работата си временно или изцяло. Специална помощ е предвидена за млади рибари (до 40-годишна възраст), които регистрират лодка за пръв път.

Страните с отдалечени региони ще трябва да подготвят планове за подкрепа на рибарите в тези региони, тъй като често те са най-уязвими на кризи.

Опазване на моретата и океаните

Поне 30% от средствата ще бъдат заделени за действия относно климата в съответствие със Зеления пакт на ЕС. Законодателството взема предвид и международните ангажименти на ЕС за безопасни, сигурни, чисти и устойчиви океани.

Фондът ще подкрепя събирането на загубени риболовни принадлежности и изхвърлени отпадъци. Натрупването на пластмасови боклуци е все по-голям проблем и според някои оценки до 2050 г. общата маса на пластмасовите продукти в океаните ще бъде по-голяма от масата на всички риби. Пластмасата е една от областите, в които ЕС се опитва да постигне напредък за реализиране на кръгова икономика. Стратегията на ЕС предвижда отпадане на употребата на микрочастици пластмаса.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.