Европейският съюз е засилил позициите си в световната търговия с хранителни продукти през 2020 година, като Общността остава сред най-големите износители на земеделски суровини и хранителни продукти в света. От страна на вноса ЕС стана третият по големина вносител след Съединените щати и Китай, според доклад на Европейската комисия.

sklad-hrana-zelenchuci

2020 г. беше изключително предизвикателна, но въпреки това успешна година за търговията с агрохранителни продукти в ЕС, която достигна обща стойност от 306 милиарда евро: 184 милиарда евро износ и 122 милиарда евро внос. И двете стойности представляват лек ръст съответно от 1,4% и 0,5% в сравнение с 2019 г.

Международната търговия изигра решаваща роля за смекчаването на опустошителното икономическо въздействие на пандемията COVID-19 и се оказа централен инструмент за повишаване на устойчивостта. ЕС е най-големият търговски блок и широкообхватната мрежа от споразумения за свободна търговия е в основата за заемане на водеща позиция в световната търговия.

Комисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви: „Насърчаването на откритата и справедлива търговия е политически приоритет за Европейската комисия, който е от голяма полза за нашите земеделски стопани. Успехът на селскостопанската търговия е ясно свързан с Общата селскостопанска политика, която подкрепя конкурентоспособността и иновациите, а също и с отличната репутация на нашите продукти като безопасни, устойчиво произведени, питателни и с високо качество.“

ЕС изнася широка гама от продукти от всички части на веригата, която показва конкурентоспособността на хранително-вкусовия сектор на ЕС в различни класове продукти, вариращи от суровини до преработени продукти от хранително-вкусовата промишленост. Вносът на ЕС, от друга страна, очевидно е доминиран от основни селскостопански храни и фуражни, които представляват около 75% от целия внос.

Разглеждайки категориите продукти, износът на свинско месо и пшеница силно допринесе за увеличаването на общия износ на ЕС. Ръстът на вноса в ЕС се движеше основно от увеличенията на обемите при маслодайни семена, палмово масло, плодове и соеви зърна.

През 2020 г. Обединеното кралство е най-важният партньор на ЕС в търговията с хранително-вкусовата промишленост, като делът е 23% в общия износ на аграрни суровини и храни на ЕС и 13% в общия внос.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.