Евродепутатите от Европейския парламент обсъдиха гражданска инициатива за забрана използването на клетки за отглеждане на селскостопански животни, заедно с организаторите на инициативата, комисарите и представителите на други органи на ЕС. 

evrodeputati-zabrana-kletki

„Приветствам и подкрепям тази инициатива. Хуманното отношение към животните може да се подобри в ЕС”, каза председателят на Комитета по земеделие Норберт Линс. „От първостепенно значение е, че (…) преди да планираме каквато и да е радикална промяна за напълно освободено от клетки помещение, трябва да анализираме цената на такава промяна“ и „да помислим за предоставяне на достатъчна финансова подкрепа, която да компенсира или да стимулира на фермерите”, добави той.

„Комисията придава най-голямо значение на идеите, представени чрез инструмента на европейската гражданска инициатива и (…) приема много добре всички успешни инициативи“, каза заместник-председателят на Комисията Вера Юрова, подчертавайки, че „гражданските инициативи могат и да генерират дългосрочни ефекти върху политиките на ЕС“.

След встъпителните изказвания организаторите Олга Кику и Леополдин Шарбоно представиха целите на инициативата, по-специално да прекратят използването на клетки за редица видове, включително кокошки носачки, зайци, пулести, пъдпъдъци, патици и гъски, свине-майки и индивидуални телета. „Вместо да използваме клетки, ние призоваваме ЕС да (…) премине към алтернативни системи, които вече съществуват, като плевни, органични системи, свободно отглеждане и други“, каза Кику. Тя подчерта, че фермерите трябва да получат финансова подкрепа за преминаване към земеделие без клетки и че внесените продукти от страни извън ЕС също трябва да отговарят на стандартите за хуманно отношение към животните в ЕС.

„Загрижеността за хуманното отношение към животните е в основата на стратегията на ЕС „От фермата до вилицата“, заяви комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис. „Наясно сме, че трябва да направим повече“, каза тя, като посочи проверка, която се извършва по съществуващото законодателство на ЕС за хуманното отношение към животните. „Ще използваме резултатите, за да предложим ново законодателство до 2023 г.“, каза тя.

„Европейската комисия наистина иска да подобри хуманното отношение към животните“, което е „в основата на Зелената сделка“, каза комисарят по земеделието Януш Войчеховски и подчерта, че инициативата има неговата „пълна подкрепа“. Той призова да се използват повече пари от земеделската политика на ЕС за подобряване на хуманното отношение към животните и настоя „нашите търговски партньори да приемат същите (…) или еквивалентни стандарти“.

Евродепутатите подчертаха важността да се изслушват и да се действа по отношение на притесненията на гражданите относно хуманното отношение към животните. Мнозина обаче настояваха, че всяко евентуално постепенно премахване на клетките в селското стопанство изисква подходяща финансова подкрепа, стимули и адекватен преходен период. Те призоваха за строги и ефективни мерки за избягване на вноса на по-евтини продукти с по-ниски стандарти за хуманно отношение към животните от страни извън ЕС. Някои също призоваха за правилна оценка на въздействието и настояха за законодателни действия на ЕС.

Европейската гражданска инициатива позволява на един милион граждани от поне една четвърт от държавите-членки на ЕС да поискат от Европейската комисия да предложи законодателство в области, които попадат в нейната компетентност. ЕС приканва организаторите на успешни инициативи да представят своята инициатива на публично изслушване в Европейския парламент пред комисията, отговаряща за темата.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.