Подобрената инфраструктура, особено по отношение на обществения транспорт, е сред най-належащите нужди за селските райони. Селското стопанство се разглежда като сектор, допринасящ най-много за селските райони. Това са някои от ключовите резултати от онлайн обществената консултация относно дългосрочната визия за селските райони, проведена между 7 септември и 30 ноември 2020 г.

kashti

Публичната консултация имаше за цел да събере мнения от европейските граждани и заинтересовани страни, за да оцени върху какво трябва да се фокусира дългосрочната визия за селските райони. Общо 2326 респонденти от всички държави-членки на ЕС участваха в обществената консултация, като предоставиха своите виждания за селските райони днес, стремежите към бъдещето на селските райони, както и участието на гражданите във вземането на решения и самата визия.

Над 50% от анкетираните заявяват, че инфраструктурата е най-належащата нужда за селските райони. Достъпът до основни услуги и удобства, като вода и електричество, както и до банки и пощи, също е посочен като спешна нужда за 43% от анкетираните.

През следващите 20 години респондентите смятат, че привлекателността на селските райони до голяма степен ще зависи от наличието на цифрова свързаност (93%), от основните услуги и електронни услуги (94%) и от подобряването на климата и екологичните показатели на земеделието ( 92%).

На въпрос дали хората се чувстват изоставени от обществото, 39% от анкетираните отговориха положително. Този дял се увеличава за участниците, занимаващи се със земеделие (45%), живеещи в селски райони (41%) и живеещи в отдалечени селски райони (56%). Най-важната причина, посочена за това, е влошената инфраструктура и услуги (61%).

Що се отнася до вземането на решения, 83% от участниците вярват, че решенията, взети на местно ниво, засягат живота на хората от селските райони, докато само една четвърт (27%) считат, че се обръща специално внимание на селските райони при проектирането на публичната политика.

Констатациите от обществената консултация ще бъдат представени на седмицата за визия за селските райони , организирана от Европейската мрежа за развитие на селските райони (ENRD) между 22 и 26 март 2021 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.