Според ново проучване на Европейския съюз по-голямата част от европейците са на мнение, че „осигуряването на безопасна и здравословна храна с високо качество“ е основна цел на Селскостопанската политика на ЕС.

burkani

8 от 10 анкетирани придават значение на късата верига на доставки, когато купуват храна, че познават региона, от който идва храната, че определен етикет или знак за качество гарантира качеството на продуктите и че се спазват местните традиции и ноу-хау. И дори 9 от 10 европейци (88%) подкрепят искането хранителните продукти да се внасят в ЕС само ако тяхното производство отговаря на приложимите стандарти на Съюза за опазване на околната среда и хуманното отношение към животните.

Въпреки че много от анкетираните като цяло са положително настроени към търговските споразумения на ЕС за свободна търговия, почти 6 от 10 (57%) подкрепят също и търговските бариери за внос на селскостопански продукти, с изключение на развиващите се страни. Значително повече граждани отпреди 4 години смятат, че земеделието и селските райони са много важни за бъдещето на Съюза (96%). И 76% от анкетираните са съгласни, че не само земеделските производители, но и всички граждани се възползват от Общата селскостопанска политика, с 15% повече, отколкото през 2017 г.

Повечето от анкетираните (56%) подкрепят увеличаването на финансовата помощ за фермерите. И две трети (66%) биха платили 10% повече за продукти, ако стопаните трябва да преобразуват производството си, така че „техният въглероден отпечатък да се поддържа в граници“.

За проучването са анкетирани над 27 000 граждани на ЕС на майчиния си език между 3 август и 15 септември.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.