Европейският съюз е вторият по големина производител на свинско месо в света и най-големият износител на свинско месо и продукти от свинско месо. Тъй като секторът е изправен пред няколко предизвикателства, Европейската комисия създаде Европейска група за разглеждане на проблемите в бранша с цел да прегледа всички аспекти на сектора, за да гарантира неговата устойчивост и устойчивост от гледна точка на социално-икономическата, екологична, климатична ситуация, наред със здравето на животните и хуманното отношение към тях.

svinsko-meso

Секторът на свинското месо е изправен пред сериозни затруднения от няколко месеца поради комбинацията от редица негативни фактори, а именно санитарни ограничения, засягащи домашната консумация в контекста на COVID-19, забавяне на износа за Китай, по-нататъшно разпространение на африканската чума по свинете към повече страни от ЕС и увеличаване на разходите за производство и отглеждане на животните. Руската инвазия в Украйна има допълнително въздействие върху сектора, като се има предвид нуждата му от фуражи и необходимостта от намиране на други пазари за европейския износ на свинско месо.

Укрепването на социално-икономическата устойчивост на сектора, особено по отношение на вносните растителни протеини, е повече от всякога необходимо. Това изисква задълбочено обмисляне, тъй като настоящите трудности надхвърлят сезонните колебания на цикъла от отглеждане на свинете. Ето защо на 10 март беше свикана начална среща от комисаря по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски. 

Подпомогната от земеделския отдел на Европейската комисия, Европейската група приема формата на съвместни срещи с Групата за граждански диалог за животински продукти, събираща заинтересовани страни, и на Експертната група на Комитета за обща организация на селското стопанство, събираща национални експерти от всички държави-членки.

В допълнение към тази начална среща са планирани още 5 срещи до края на годината. Всяка среща ще бъде посветена на конкретна тема, от която ще произлезе доклад, публично достъпен. Докладът от срещата ще включва не само мненията, изразени от лекторите (пазарни участници, учени, органи на държавите-членки, служители на Комисията), но и външните приноси, получени по имейл.

Петте доклада от срещите ще се превърнат в окончателен доклад с възможни препоръки, които да бъдат представени в началото на 2023 г.

Първото пленарно заседание ще се проведе онлайн на 6 април. То ще бъде посветено на социално-икономическата динамика на сектора. Следващите срещи ще се занимават с екологичните и климатичните предизвикателства на сектора, както и със здравето и хуманното отношение към животните.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.