Днес министрите на земеделието на ЕС единодушно гласуваха за общоевропейски етикет за хуманно отношение към животните. На земеделската комисията на ЕС беше възложено да разработи съответно предложение. Министрите обаче не се застъпиха за задължителна система за етикетиране.

julia-kliokner

Министърът на земеделието Юлия Кльокнер, която за последен път беше председател на Съвета по земеделие на ЕС, беше уверена, че етикетът трябва да бъде задължителен за всички сктарин членки. По думите й че потребителите искат да знаят, когато се влагат повече усилия в животновъдството за хуманно отношение към животните, а фермерите искат да бъдат идентифицирани и платени по-добре за по-големите им усилия.

Ключови точки от заключенията на Съвета относно етикета за хуманно отношение към животните са:

  • Предстои да бъдат разработени единни, прозрачни критерии за по-добро хуманно отношение към животните, които надхвърлят настоящия минимален нормативен стандарт на първия етап.
  • За всички видове животни трябва да бъде разработен етикет за хуманно отношение към животните в целия ЕС.
  • Етикетът има за цел да предложи на производителите достатъчни стимули за повишаване на техните стандарти за хуманно отношение към животните.
  • Предстои да се разработи еднообразно, защитено лого.
  • Предстои Комисията да подготви законодателното предложение.

Междувременно не се стигна до консенсус относно етикетирането на хранителните стойности. При етикетирането на храните министрите на земеделието не се разбраха. Затова вместо съвместни заключения на Съвета, Кльокнер представи заключения на германското председателство с одобрението на 23 държави-членки. Целта е общоевропейско етикетиране на хранителните стойности на опаковките на храните. Решени са и мерки за хранителни съставки и ясен етикет за произход.

Основни моменти от заключенията относно етикетирането на хранителните стойности:

  • Единният модел трябва да се основава на ясно разписване на етикетите за потребителите.
  • Комисията на ЕС трябва да извърши обоснована оценка на въздействието на своето законодателно предложение.
  • Комисията на ЕС също трябва да създаде хранителни профили и да ги прилага към възможно най-широка гама от храни.
  • За разширяване на задължителните указания за произход при млякото и месото, както и млякото и месото се считат за съставки като приоритет.
  • По-конкретно, германското председателство отново поиска от Комисията на ЕС да започне работа по промяната на директивата за меда. Целта е в бъдеще да се посочи страната на произход на меда, използван в медови смеси.

Юлия Кльокнер изрази и своето заключение за свършеното по време на германското председателство на Съвета. В селскостопанската политика беше постигнато повече, отколкото се смяташе първоначално за германското председателство, каза министърът. Преди всичко тя се позова на напредъка, постигнат в преговорите по реформата на Общата селскостопанска политика, който беше постигнат въпреки неблагоприятните обстоятелства, причинени от коронапандемията.

Комисарят по земеделието Януш Войчеховски благодари на Кльокнер за успешното германско председателство. Той подчерта увеличението на земеделския бюджет на ЕС в сравнение с първоначалното предложение, напредъка, постигнат в тристранния диалог по реформата на ОСП и днешното решение на Европейския парламент относно преходния регламент за ОСП.

 

Преговорите на Съвета на министрите на земеделието на ЕС ще продължат утре. Освен всичко друго става въпрос за спорната тема за квотите за риболова.

 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.