Европейски винарни компании изпратиха отворено писмо до членовете на Комисията на ЕП по земеделие и развитието на селските райони. В него те разглеждат отажението на ковид пандемията върху лозаро-винарството и предлагат пакет за подпомагане на сектора.

vino-bachvi

Избухването на COVID-19 и строгите епидемиологични мерки от правителствата за справяне с пандемията имат огромно въздействие върху световната икономика и върху лозаро-винарския сектор в ЕС. Все още е рано за пълен преглед на общата вреда, която пандемията ще причини на лозаро-винарския сектор в ЕС, но винарните вече усещат последиците. Отчита се нарушено производство и търговия, намалени приходи и деструктуриране на пазарите на вино.

За да смекчат опустошителните, настоящи и бъдещи ефекти на COVID-19 върху лозаро-винарския сектор, компаниите заявяват нужда от спешно създаване на комбинация от различни мерки за подкрепа. Европейската комисия призна тази необходимост, като прие пакет за подкрепа за лозаро-винарския сектор в ЕС, който включва някои извънредни мерки. Според винарните това не е достатъчно, защото парите недостигат в достатъчен обем за покриване на загубите, заради затворения дълго време ХоРеКа сектор, например.

Винарните настояват да ползват мерки за частично събиране на реколтата на зелено в в зони със защитено наименование за произход или в защитено географско указание, както и за изпълнение на промоционални пакети за туристическия сектор.

Винарните изразяват подкрепата си към Комисията по земеделие и развитие на селските райони, че е внимателена към нуждите на лозаро-винарския сектор в ЕС и за последователните действия от Европейската комисия да предложи набор от допълнителни мерки за ефективно и целенасочено реагиране на кризата.
Необходим е пълен европейски отговор за справяне с тази криза. Без него управлението на извънредната ситуация ще бъде в ръцете на държавите-членки и техните отделни инициативи рискуват да предизвикат изкривяване на общата организация на пазара на вино.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.