Проведе се Генерална асамблея на Федерация на европейските ловни асоциации (FACE) в Будапеща, Унгария. На нея е взето решение за мобилизирането на над 7 милиона ловци в Европа да излязат на протест срещу европейските политики, нанасящи вреди на общността, съобщават от Съюза но ловците и риболовците. Президентът на Федерацията Торбьорн Ларшон обяви, че се планират активни действия през септември 2022 година, като добави и че е създадена работна група, която да следи за организацията и провеждането на протеста. Според него трябва да се покаже на Брюксел силата на европейския ловец и да бъде отстоена ролята на ловците в обществото.

gora-pushka-lov

Забраната на лова на гургулица в Западна Европа, намаляването на ползването с 50% на вида в Източна Европа и неразбирането на ролята на ловците в опазването на мигриращите видове от европейските институции е един от проблемите пред сектора.

Също – Европейската агенция по химикали предложи пълна забрана на оловото в ловните муниции, като предложението на институцията е продажбата и употребата на оловни муниции да бъде изцяло спряно след 5-годишен транзитен период. За оловните патрони, предназначени за карабини, транзитният период е още по-къс, едва 18 месеца. На този етап единствената отстъпка, която предлагат от Агенцията, e възможност за използването на оловни муниции в спортната стрелба, но при минимално отделяне на оловни сачми в природата. Този проблем беше разгледан.

А последните данни показват, че повечето популации на едрите хищници в Европа са стабилни или се увеличават. В следствие от това възникват и много конфликти между хората и хищниците. Ползването, схемите за обезщетение за нанесени щети, правният и природозащитен статут на тези видове, както и съжителството човек-хищник са основните теми на дискусия по този проблем. FACE защитава позицията, че ловецът е основен регулатор на хищниците и неговата роля е от изключителна важност в запазването на стабилни екосистеми в Европа.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.