След продължителни преговори, Европейския съюз и Великобритания договориха проект за споразумение за търговия и сътрудничество в навечерието на Коледа на 24 декември 2020 г. Ето и основните акценти в него за земеделието.

targoviq-koshnica

Търговията със селскостопански продукти между ЕС и Великобритания ще остане без мита в бъдеще. Квотите не се въвеждат. Поради това федералният министър на земеделието Юлия Кльокнер определи споразумението като „важен сигнал за поддържане на взаимните търговски отношения“. В случай на Брекзит без търговско споразумение, селскостопанска и хранително-вкусовата промишленост беше застрашена от значителни загуби при износ относно търговията и движението на храните.

Великобритания напуска вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз на 1 януари 2021 г. Свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали приключва. Вместо това правилата на новото споразумение за търговия и сътрудничество ще се прилагат в бъдеще. Това означава повече контрол и бюрократични неприятности за износа от ЕС за острова и за вноса от Обединеното кралство в Общността.

Очаква се вносът на храни от Обединеното кралство в бъдеще да бъде подложен на същия контрол като вноса от трети страни. Вносът на растителни и месни продукти от Великобритания трябва да бъде придружен със съответни сертификати за качество от 1 януари 2021 г., доколкото това се изисква от законодателството на ЕС.

Правилата за произход имат за цел да гарантират, че само продуктите с произход от Великобритания могат да преминават безмитно границата. Според Европейската комисията Съюзът е успял да затвърди позицията си в преговорите и да се споразумее за правила за произход, сравними с тези с други търговски партньори. В търговското споразумение не е уговорена защита на бъдещи географски указания на източника. Само съществуващите наименования за произход остават защитени. Търговското споразумение съдържа обща клауза, че страните могат да се договорят съвместно за нови правила в бъдеще.

И още – със споразумението двете страни се ангажират да осигурят еднаква конкурентна среда. Планира се нов механизъм за уреждане на спорове. Съвместен съвет за партньорство ще осигури правилното прилагане и тълкуване на споразумението. В случай на нарушения на споразумението и двете страни могат да предприемат санкции, например да въведат наказателни тарифи.

ЕС не изпълни искането си Великобритания да признае съдебната практика на Съда на ЕС. Кралството също не е длъжно да следва новите стандарти на ЕС. Следователно е трудно да се оцени доколко ефективно ще действат правилата за еднаква конкурентна среда.

Регламентите за риболов бяха особено противоречиви. Първоначално ЕС искаше да запази достъпа до британски води и споделяне на квоти. Лондон не искаше да приеме това. Вместо това британците искаха да предоговарят правата на рибарите от ЕС всяка година. В крайна сметка имаше нова рамка за управление на рибните запаси за преходен период от 5 години и половина, в рамките на който бяха запазени 75% от възможностите за риболов в ЕС. Гарантиран е взаимен достъп до останалите води. Годишните преговори за взаимен достъп може да се наложат след края на преходния период.

Тъй като преговарящите се договориха споразумението в последния момент, то трябва да се прилага временно до 28 февруари 2021 г. Това ще даде време както на държавите-членки на ЕС, така и на Лондон, за да приведат официално споразумението в сила.

За тази цел Съветът, с единодушие на всички 27 държави-членки, трябва да вземе решение, предвиждащо подписването на споразумението. Тогава договорът се нуждае от одобрението на Европейския парламент, което трябва да се случи в началото на следващата година. Като последна стъпка от страна на ЕС Съветът трябва да приеме решението за сключване на споразумението. От британска страна се очаква Парламентът да одобри договора.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.