napoqvane

Повече от 3 милиарда души живеят в селскостопански райони, където прекъсванията и недостигът на вода са остри или почти половината от тях са изправени пред сериозни ограничения. Освен това през последните 2 десетилетия наличните ресурси на сладка вода на глава от населението в световен мащаб са намалели с повече от 20%, подчертавайки значението на производството на повече с по-малко, особено в селскостопанския сектор, който е най-големият потребител на вода в света. Това сочи доклад за състоянието на храните и земеделието, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Изводът в него е, че трябва да има по-добро управление на водите.

„С този доклад ФАО изпраща важен сигнал, че ако искаме нашето обещание за постигане на целите за устойчиво развитие да бъде взето на сериозно, недостигът на вода и недостигът в селското стопанство трябва да бъдат решени бързо“, заяви генералният директор на ФАО Цу Донгю.

Основните дейности варират от инвестиции в събиране и запазване на оттока в дъждовните райони до рехабилитацията и модернизацията на устойчиви напоителни системи в напояваните райони. За да се осигури равен и устойчив достъп, те трябва да се комбинират с добри агрономически практики, като въвеждането на устойчиви на суша сортове култури и подобрени поливни системи. Също – необходимо е адекватно ценообразуване и разпределение на водата.
Според доклада постигането на международно договорени ангажименти за целите на устойчивото развитие е „все още възможно“, но ако се гарантира по-продуктивно и устойчиво използване на водата в земеделието, която съставлява над 70% от използваната вода в света.
От ФАО дават и любопитна информация:
• През 2017 г. средният годишен обем на прясна вода на глава от населението в Океания е бил около 43 000 м3, докато в Северна Африка и Западна Азия тази цифра едва достига 1 000 м3.
• В най-слабо развитите страни 74% от селското население няма достъп до безопасна питейна вода.
• 91 държави са разработили национални планове за снабдяване с питейна вода в селските райони, но само 9 държави са отделили достатъчно средства за тяхното изпълнение.
• Около 41% от потреблението на вода за напояване в света идва за сметка на изискванията за екологично заустване, които са необходими за запазване на екосистемите, които осигуряват функции за поддържане на живота.
• Биогоривата изискват 70-400 пъти повече вода от изкопаемите горива, които замества.
• Големите залесени площи в райони като басейните на реките Амазонка, Конго и Яндзъ са важни източници на водна пара за зоните на вятъра и следователно са жизненоважни за неполивното земеделие.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.