Необходима е спешна трансформация на агрохранителната система, за да се изкорени глада и недохранването по света. Това е призивът на Комисията по световна продоволствена сигурност (CFS), която проведе 49-ата си сесия, съобщават от Организацията на ООН по прехрана и земеделие на ООН – ФАО.

hranitelna-kolichka-magazin

Според последните оценки на ФАО броят на недохранените хора в света продължава да се покачва. През 2020 г. 811 милиона души в света са си легнали гладни, докато за 2,4 милиарда души няма целогодишен достъп до подходяща храна, а повече от 3 милиарда души не могат да си позволят здравословни продукти. Ситуацията допълнително се задълбочава от продължаващата пандемия COVID-19, конфликтите, климатичните промени и крайностите, както и икономическите промени.
В обръщението си генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН отбеляза, че светът изостава от целта за устойчиво развитие относно изкореняването на глада и недохранванет, като същевременно призовава за по-интегрирани решения.

„Във ФАО вече предприехме важни действия за ускоряване на трансформацията към по-ефективни, приобщаващи и устойчиви агрохранителни системи“, каза той, цитирайки като пример инициативата „Ръка за ръка“ на ФАО по Програмата за реагиране и възстановяване от COVID-19 и новата Стратегическа рамка на ФАО за периода 2022–2031 г., която има за цел да ускори трансформацията на ниво държава.

Генералният директор обаче предупреди, че само тези действия не са достатъчни. Той напомни на делегатите на CFS взаимовръзката на предизвикателствата, пред които са изправени планетата, нейните хора и местообитания. Като се има предвид сложността на предизвикателствата, от решаващо значение е да се установят и укрепят партньорствата с всички съответни участници за по-голяма синергия и ефективност в борбата с глада.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.