Въпреки, че ФАО отново понижи прогнозата си за световно производство на зърнени култури през 2020 г., тя все още остава на рекордно ниво от 2,742 милиона тона, което е с 1,3% за една година.

klas

Според новата прогноза на ФАО производството на фуражни зърна в света ще бъде 1,470 милиона тона, пшеница – 761,7 милиона тона, ориз – 508,4 милиона тона.

Говорейки за перспективите, трябва да се отбележи, че понастоящем сеитбата на зимна пшеница е в разгара си в Северното полукълбо, а в редица големи страни производители се очаква увеличаване на площта под посевите, поради нарастването на пазарните цени. В същото време установените сухи метеорологични условия в САЩ, причинени от феномена La Niña, доведоха до известно влошаване на условията за развитие на културите.

Прогнозира се глобалното потребление на зърнени култури за сезона на реколта 2020-2021 г. да достигне 2,744 милиона тона, което е с 1,9% повече от сезона 2019-2020 и се дължи на очакваното увеличение на потреблението на царевица и сорго в Китай, и също така увеличи производството на етанол на основата на царевица в Бразилия и САЩ.

До края на сезона 2021 г. се очаква глобалните запаси от зърнени култури да намалят до 866,4 милиона тона, съотношението към запасите в световен мащаб от 30,7%, най-ниското ниво от пет години, което все още може да се счита относително удобно.

Очаква се световната търговия със зърнени култури да бъде 454,6 милиона тона през сезона 2020-2021, движени главно от по-високата от очакваното търговия с царевица в САЩ и продължаващите силни покупки от Китай.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.