Германският пазар за растителна защита се свива от година на година. От Асоциацията на земеделската индустрия обявиха, че продажбите на вътрешния пазар в сектора са паднали с 3,9% през 2020 г. до 1,146 милиарда евро. Това е шестият пореден спад. За председателя на Асоциацията Манфред Худец, селското стопанство и агрохимикалите са изправени пред предизвикателствата, произтичащи от стратегията на Европейската комисия „От ферма до вилица“.

praskane

Стратегията предвижда използването на пестициди до 2030 година да падне с 50%, както и намаляване на торовете с 20%. Худец подчерта, че агрохимическата индустрия ще участва активно в този процес.

Пандемията от коронавируса оказа влияние и върху бизнеса с продуктите за растителна защита. Като цяло германската химическа индустрия завърши 2020 година с лек спад в продажбите.

Асоциацията отчита, че продажбите на фунгициди са намалели с 5,5%. Инсектицидите също са паднали с 16,4%. Междувременно продажбите на пестициди за дома и градината са се увеличили значително. Потребителите са закупили химически пестициди за 60,4 милиона евро, което е увеличение с 14% в сравнение с предходната година.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.