През последните 5 години беше постигнато увеличение от над 42% на доходите в селското стопанство, а в отделните структури увеличението на средната работна заплата надхвърли 50%. Въпреки това обаче заплащането на трудещите се в сектора все още е ниско. Вие заслужавате много повече за труда си. Това каза председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева по време на XX Конгрес на федерацията, обобщавайки отчетния период 2016-2021 година.

pari-zemedelie

Пред делегатите президентът на КНСБ отбеляза, че 25-те години, през които Светла Василева бе председател на федерацията, са довели до перспективата синдикатите в земеделието да имат бъдеще в този бързо променящ се и дигитализиращ се сектор. Зелената и дигиталната трансформация на икономиката е неотменим и ускорен процес, в който посоката на развитие на синдикализма е непредвидима. “България трябва да привлича силни иновативни зелени и дигитални инвестиции, които да дадат качествени работни места с висока добавена стойност”, каза още Пламен Димитров.

Основната цел на синдиката е постигането на справедливост, заяви президентът на конфедерацията. Затова бъдещата Директива за адекватни и справедливи МРЗ, която предстои да бъде одобрена до няколко седмици, е от ключово значение. Тя предвижда 70% покритие на колективното договаряне. Именно то гарантира справедливостта. Усещането за по-голяма справедливост стабилизира демокрацията, заключи Димитров. И припомни, че там, където има синдикални организации и сключени колективни трудови договори, заплатите са с 12% по-високи спрямо еквивалентни работни места, в които няма синдикално участие.

Пламен Димитров наблегна на необходимостта от консолидация на синдикалните федерации в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Обединението ще направи структурите още по-силни в отстояването на техните искания и защитата на правата и доходите на работниците.

В своите програмни документи за следващия мандат ФНСЗ си поставят цели до 2027 г. да се достигне увеличение на доходите на работещите в отрасъла с 48%, да се намали сивата икономика, като се увеличи заетостта в сектора с 15% и се създадат нови „зелени“, сигурни и качествени работни места.

На конгреса досегашният лидер Светла Василева обяви, че се оттегля, но ще продължи да помага на Федерацията. Делегатите избраха нов председател на ФНСЗ през следващите 5 г. да е Валентина Васильонова. От 2007 г. досега тя бе зам.-председател. Завършила е инженерство във ВХТИ-София, а 10 години по-късно и Европейска публична администрация в СУ “Климент Охридски”. Работи в системата на КНСБ от 2001 година.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.