pari

Да се увеличат заплатите на работещите в структурите на Министерството на земеделието, искат от Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Те посочват, че земеделското министерство е едно от водещите държавни институции, което изпълнява държавна политика. Служителите от второстепенните разпоредители – агенции и служби – са пряко ангажирани с обслужването на земеделците и изнасят тежестта на всички кампании за подпомагане и управление на мерките за финансиране, наред с това оказват контролна дейност, имат и функции за подкрепа и опазване на земеделските земи и води. Спецификата на земеделския отрасъл изисква още развиване и прилагане на силна научно-изследователска дейност. Това означава създаване и развиване на висококвалифицирани кадри, но най-вече и запазването им в отрасъла. За конкурентноспособното и устойчиво развитие е необходима достойна социална обезпеченост на работниците и служителите.
В последните 10 години по отношение на запалащането, синдикатите непрекъснато посочват натрупания дефицит в бюджета на агроведомството, който се дължи на необезпечения финансов ресурс за изпълнение на заложените в правителствената програма приоритети и политики и редица структурни промени в обслужващите звена. Хроничното недофинасиране в бюджета на Министерството се отразява негативно върху средствата за заплати за персонала и трудно се осъществява увеличението на бюджетното възнаграждение, смятат от Федерацията. От там обясняват, че в бюджет 2020 на агроведомството, след редица срещи, се покри дефицитът в разходи за персонал в размер на 10 милиона лева. Преодоляването му даде възможност за увеличение на работните заплати във всички структурни звена на Министерството на земеделието с ръст от 10-11% без социално напрежение.
Отражение на посоченият ръст в средна работна заплата:
• Агенцията за борба с градушките – 736 лв;
• Селскастопанска академия – 996 лв;
• Напоителни системи – 1064 лв;
• Агенцията по безопасност на храните – 1165 лв., а след увеличението от 1.08.2020 – 1445 лв.
Синдикатите настояват в Бюджет 2021 да се продължи увеличението на трудовото възнаграждение. Те не желаят да се замразяват работните заплати, което ще се отрази негативно на трудовия процес. От Федерацията настояват ръстът от 10% да продължи. Те се аргументират, че отговорностите на служителите в структурите на Министерството, не само не намаляват, а напротив, с поетите нови ангажименти във връзка с усложнената настояща кризисна ситуация, с появата на нови, така и отдавна забравени болести по птици, овце и свине, задълженията и отговорностите се увеличават.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.