Правителството във Франция финализира плановете си за насърчаване на отглеждането на местни протеинови култури. Според Министерството на земеделието културите като соя, грах и други фуражни бобови култури в момента се отглеждат на почти 1 млн. хектара в страната.

nahut

Със 100 милиона евро от програмата за икономическо стимулиране „France Relance“, отглеждането на тези растения трябва да бъде разширено с 40% през следващите 2 години и удвоено до 2030 г. като част от „протеинов план“. Според Министерството на земеделието половина от парите са предназначени за структуриране на сектора – например капацитетът за преработка и съхранение, както и съоръженията за сушене на фуражни бобови култури трябва да бъдат разширени.

Общо 20 милиона евро трябва да влезнат в инвестиционна помощ за земеделските производители и в научноизследователска и развойна дейност. Придобиването на семена и специални технологии трябва да се финансират, а отглеждането да се направи по-конкурентоспособно. Със 7 милиона евро Париж иска да помогне на иновациите в сектора на протеините; останалите 3 милиона евро са предназначени да стимулират търговията с бобови растения.

Според съобщенията в медиите министърът на земеделието Жулиен Денорманди също иска да подкрепи мерките с обвързана помощ.

„Франция е водещата земеделска държава в Европа. Нашата зависимост от вноса обаче все още е твърде голяма“, обясни Денорманди.

Селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост трябва да станат по-независими, което не би било възможно без развитието на местно отглеждане на протеинови култури. Според парижкия департамент по земеделие Франция понастоящем може да покрие само около 50% от нуждите си от протеини за животински произход от собствени ресурси.

В допълнение към по-голямата независимост от вноса, правителството също така очаква своята протеинова стратегия да създаде нови възможности за доходи за фермерите чрез отглеждане на варива за консумация от населението. Освен това трябва да се насърчава биологичното разнообразие и да се намали необходимостта от торове.

Плановете на правителството бяха приветствани от браншовите асоциации. Асоциацията на производителите на фуражи говори за амбициозна стратегия с потенциал за създаване на работни места. Изпълнението обаче ще отнеме време, тъй като и научноизследователската и развойна дейност и структурите за обработка трябва да бъдат изградени на икономически жизнеспособна основа.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.