Повече от 500 случая на африканска чума по свинете при дивите животни са регистрирани в Германия от първото огнище на болестта през септември 2020 г. С оглед на нарастващото разпространение на заболяването, браншови организации заедно със свиневъдите от няколко провинции критикуват недостатъците при мерките за справяне с чумата. От сектора настояват за бързото и ефективно унищожаване на АЧС в страната. От там излизат с документ от 18 страници с предложения и препоръчителни превантивни мерки за структуриран и целенасочен подход от правителство и местните власти към бъдещите болести по животните.

diva-svinq

Планът включва няколко основни точки за ограничаване на епидемията на германска територия.

1. По цялата източна граница на Бранденбург незабавно да бъде изградена постоянна ограда, за да се ограничи движението на дивите свине и съответно по-нататъшно заразяване. Призовавава се също така да се затворят пропуските по магистралите 10, 11, 13 и 17 от север на юг. Необходимо е съществуващите огради да бъдат допълнени, мостовете за дивеч се блокират и подвижните решетки за паша се положат под магистралните мостове.

2. Ловът на дива свиня да става с персонал от държавната служба, полицията и/или въоръжените сили в сътрудничество с местните ловци.

3. Да се реорганизира доставката на лабораторни консумативи в цялата страна.

4. Местните правителства на Бранденбург, Мекленбург-Западна Померания и Саксония също се приканват, след консултация с федералното правителство, да сключат споразумения с правителството на Полша, за да се бори болестта по съгласуван и ефективен начин. Предлага се да бъде създадена зона без свине от двете страни на границата и да се разработи обща стратегия за това.

5. Фермите в застрашените райони да получат обезщетение.

6. Да има по-добра координирана работа по прилагане на мерките между градовете, провинционалната и федералната власт.

7. Свободното отглеждане на свине в домашни условия да бъде забранено незабавно в застрашените райони.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.