Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) и Европейската химическа агенция (ECHA) са започнали паралелни консултации относно първоначалните научни оценки на глифозат. Консултациите ще продължат 60 дни и всички заинтересовани страни се насърчават да дадат своя принос, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

rapica

Глифозат е химикал, който се използва широко в продуктите за растителна защита (ПРЗ). ПРЗ на базата на глифозат – т.е. формулации, съдържащи глифозат, ко-формуланти и други химикали, се използват главно в селското стопанство и градинарството, за контрол на плевелите, които се конкурират с култивираните култури.

В паралелните консултации EFSA ще събере обратна информация относно доклада за оценка на подновяването на глифозат. Консултацията на ECHA е относно хармонизирания доклад за класификация и етикетиране.

Първоначалните научни оценки, представени за консултация сега, са изготвени от Групата за оценка на глифозата (AGG), която включва национални компетентни органи във Франция, Унгария, Нидерландия и Швеция.

EFSA и ECHA се стремят към прозрачност и да доведат гражданите и заинтересованите страни възможно най-близо до работата на агенциите. Всички заинтересовани страни се насърчават да допринесат за консултациите, като представят съответните коментари или научна информация и данни. Консултациите ще останат отворени за 60 дни и всички коментари ще бъдат публикувани след приключването им, на уебсайтовете на двете агенции.

Може да се вземе участие в консултацията на EFSA ТУК.

Още от информацията на Центъра за оценка на риска по хранителната верига можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.