Антимикробната резистентност (AМР) е способността на микроорганизмите, като бактериите, да стават все по-резистентни към антимикробни средства, към които по-рано са били чувствителни. Приблизително 25 000 души умират всяка година в Европейския съюз (ЕС) от инфекции, причинени от резистентни бактерии — голяма част от тях са т.нар. „вътреболнични инфекции“. Това съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. От там разказват за глобалната инициатива „Едно здраве“ срещу антимикробната резистентност.

veterinar

Увеличаването на антимикробната резистентност е придружено от заплахата за превръщане на често срещаните инфекции във фатални. Несправянето с тази сериозна заплаха може да доведе до смъртта на милиони хора и животни всяка година и до нарушаване на екологичното равновесие.

Антибиотиците са химио-терапевтици, които се използват за лечение на бактериални инфекции. При прекомерна употреба на антимикробни средства (АМС) бактериите развиват резистентност и се адаптират към определени антибиотични групи, което прави тези терапевтични средства по-малко ефективни в борбата с патогенните бактерии и лечението става по-трудно.
Предстоящият преход към „постантибиотична епоха“, в която често срещаните инфекции отново стават фатални, може да се окаже катастрофален за хората и животните в Европа и в целия свят.
Глобалната инициатива „Едно здраве“ срещу АМР е едно от водещите средства за справяне с този наболял проблем, засягащ редица сектори — общественото здраве, селското стопанство, безопасността на храните, биобезопасността и екостазата в околната среда.

Приет през 2017 г., планът за действие срещу АМР предоставя добавена стойност на държавите членки (ДЧ) в намирането на иновативни, ефективни и устойчиви отговори на проблема, концентрирайки се върху правилното използване на антимикробните средства при хората и животните, профилактиката и контрола на инфекциите, оценка на риска и мониторинг на зоонозни и патогенни за човека бактериални щамове, както и засиленото разработване и предлагане на нови, ефективни антимикробни средства — в допълнение към други мерки за профилактика и лечение на инфекциите и засилване на сътрудничеството с ДЧ и заинтересованите страни. Целта е ЕС да се превърне в регион с най-добри практики, да се засилят научните изследвания и да се набележи глобален план за действие. Европейската комисия вече прие новите насоки на плана за разумно използване на антимикробни средства в хуманната медицина.
Европейската комисия обедини силите си със Световната здравна организация, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Организацията по прехрана и земеделие, Световната организация за здраве на животните, Европейски орган по безопасност на храните, Център за контрол и превенция на заболяванията и други международни организации за взаимопомощ в борбата с АМР.

Държавите членки единодушно решиха да изготвят индивидуални национални планове за действие срещу АМР, които да са в съответствие с Глобалния план за действие срещу АМР, както и да прилагат съответните политики и планове за предотвратяване, контрол и наблюдение.

Глобалният план за действие срещу антимикробната резистентност очертава 5 цели:

  • подобряване на осведомеността и разбирането за антимикробната резистентност чрез ефективна комуникация, образование и обучение;
  • укрепване на базата от знания и доказателства чрез наблюдение и изследвания;
  • да се намали честотата на инфекциите чрез ефективни санитарно-хигиенни мерки, и превенция на инфекциите;
  • да се оптимизира употребата на антимикробни средства в хуманната и ветеринарна медицина;
  • устойчиви инвестиции, съобразно нуждите на всички държави и увеличаване на инвестициите в разработването на нови лекарства, диагностични методи, ваксини и други интервенции.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.