Природозащитната организация „Грийнпийс“ – България отправи 3 въпроса за състоянието и опазването на водите в страната към 6 партии, които претендират за места в следващия парламент. Причината е, че огромен дял от водните ресурси се използва за охлаждане в енергетиката и в допълнение към това водите са редовно замърсявани. Това може да доведе до изчерпване, каквото вече видяхме през 2020 г. в Перник и на други места в страната.

reka-voda

„Смятаме, че тези, които искат да управляват, следва да имат визия и план за използването на водните ресурси на България. Очакваме от тях публично да заявят своята позиция и да се ангажират с опазването и съхранението на този безценен ресурс,“ коментира Меглена Антонова, координатор на кампаниите на организацията в страната.

Въпросите са насочени към принципното състояние на водите и тяхното изчерпване в контекста на задълбочаващите се промени в климата, използването им в енергетиката и системното им замърсяването.

  1. Каква е визията ви за намиране на решения на проблема с недостига на вода в контекста на климатичната криза?
  2. Каква е визията ви за използването на вода в енергийната система за следващите пет, десет години? Необходима ли е трансформация на производството ни на енергия и каква да е тя?
  3. Какво е мнението ви относно контрола върху замърсяването на водите от въглищни централи като ТЕЦ „Бобов дол“ и какви политики планирате в посока подобряване на качеството на водите в близост до такива съоръжения?

„По време на предишни парламентарни избори сме разглеждали и анализирали програмите на политическите партии, за да разберем повече за плановете им, свързани с опазване на околната среда. За наше разочарование, повечето от тях не са имали обстойни позиции, визия за запазване на природата и същевременно подобряване на качеството на живот на хората. На база на този опит, този път решихме да зададем няколко много конкретни въпроса по темата за водата,“ допълва Антонова.

От организацията очакват, че партиите ще поемат ясен и конкретен публичен ангажимент за справяне с проблемите с водата на България и за нейното опазване.

Пълната позиция на „Грийнпийс“ – България може да бъде намерена ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.