Агнилната кампания е едно от най-важните мероприятия в овцевъдството. От
успешното и провеждане зависят до голяма степен доходите на фермерите – овцевъди и затова тя се отъждествява с жътвата в растениевъдството. Не забравяйте, че за постигане на добри резултати е необходимо предварителна подготовка. Тя включва: уплътняване на всички отвори /врати, прозорци/, почистване и дезинфекция на помещенията с варно мляко, застилане на пода с чиста и суха слама, изграждане на индивидуални боксове, осигуряване на необходимият инвентар (поилки, хранилки,фенери, биберони), осигуряване на нощни дежурства при започване на кампанията, чисти кърпи за избърсването и подсушаването на агнетата, чиста ножица и йодна тинктура за прерязване на пъпната връв, часовник.

ovca

Не забравяйте, че едно раждане протича за 30-40 мин., а появата на близнака 10-15 мин. след първото. Оказването на помощ при оагването трябва да става при строго спазване на хигиенните правила, а при по-тежки случаи и да се потърси и ветеринарна помощ. Не подценявайте първите грижи за новороденото агне изразяващи се в почистване на дихателните пътища от попадналата в тях слуз, стерилно прерязване и дезинфекция на пъпната връв с йодна тинктура, подсушаване и масаж на
новороденото, чрез облизване от майката или избърсване с чиста кърпа и забозаване на коластра до 40 мин. след раждането. Погрижете се и за оагнените майките- предоставете им топла вода за пиене, острижете вълната около вимето, почистете замърсените след раждането части, 2-4 дни сред раждането дажбата е същата както преди това, след това концентрирания фураж се увеличава, а сеното се дава на воля, сочните фуражи включете в дажбата след 7-10 ден от раждането, наблюдавайте вимената за изсукване, подуване, зачервяване, излишното мляко се издоява или се храни още един приплод.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.