Септември е месец, в който узряват повечето сортове лози. Започва гроздобера. Гроздето от десертните сортове се бере на няколко пъти. Отрязва се с ножица и се почиства от повредените зърна. Прибира се и реколтата от винените сортове.
Съдовете трябва предварително да се подготвят. След накисването буретата и каците старателно се измиват със сода за дъски и се опушват със сяра. Почистват се и се дезинфекцират помещенията в които ще се съхранява десертното грозде. Започва и съхранението на десертното грозде. За тази цел се използват зрели, но не и презрели гроздове, задължително без следи от механични повреди или от загниване. Времето през септември е променливо и често с повече валежи. При такива условия гроздоберът се ускорява.
Гроздето за вино се бере в технологична зрялост, която трябва да има определен стойности за захарността и киселинността на гроздето. Захарността трябва да бъде не по-малка от 19%. За висококачествените червени вина е необходима захарност от 21% до 23%. За белите трапезни вина е необходима 18 – 20% захарност. Десертното грозде се бере с не по-малко от 15% захарност. Гроздето не бива да се бере при температури по-ниски от 14 и по високи от 27°С.