Груповият лов на дива свиня няма да бъде удължен, информират от Съюза на ловците и риболовците в България. Тяхната информация се базир ана запитване към Изпълнителната агенция по горите, от където са заявили, че сезонът няма да бъде удължен и че следващият уикенд ще бъде последената възможност за ловците да излязат на излет.

diva-svinq

Съгласно изискванията на чл. 54 от ЗЛОД груповият лов на дива свиня е разрешен до втората неделя на м. януари 2021 г., ако няма издадена последваща заповед от Министерството на земеделието, храните и горите. Към момента такава не е издавана, като няма и сериозни причини, които да налагат удължаване на срока за групов лов на дива свиня поради факта, че запасът на вида в страната е силно редуциран както от заболяването Африканска чума по свинете, така и от отстреляните животни по време на ловните излети.

От Изпълнителната агенция по горите информират, че популацията на дивата свиня е намаляла повече от два пъти в сравнение с пролетната таксация. От звеното разчитат ловците да бъдат коректни при попълването на данните за дивата свиня, посочени в предоставените им формуляри и през последните два излета на сезона.
„Това ще помогне за изготвянето на актуален мониторинг по новата методика, която е в ход от началото на ловния сезон. Показателни за извършване на мониторинга са първите четири и последните четири ловни излета“, сподели инж. Юлиян Русев, началник отдел „Ловно стопанство“ в Изпълнителната агенция по горите.

През първите четири ловни излета ловците са попълнили 117 000 формуляра, данните от които показват, че популацията на дивата свиня е намаляла повече от два пъти, в сравнение с пролетната таксация. Според обобщените цифри, 20 000 диви свине обитават ловните полета на страната ни, а в определени региони бройката е минимална. Най-малко диви свине, ловците са забелязали на територията на Регионална дирекция по горите – Русе, малко повече от 200 диви свине. Ловците на територията на РДГ – Варна и Стара Загора също констатират почти пълно обездивечаване откъм този ловен вид.

Най-голяма е популацията на вида на територията на РДГ – Кърджали, където са отчетени повече от 2500 броя животни от вида и РДГ – Смолян.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.