По искане на Европейската комисия (ЕК), Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) предостави проучвания относно клането и опасностите при овце и кози, свързани с пристигането на животните, разтоварване, предкланична почивка, боравене и придвижването им в зоната за зашеметяване, фиксиране, зашеметяване и обезкървяване, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Освен това ЕК поиска от ЕОБХ да предложи мерки за смекчаване на последиците за благосъстоянието на животните, които могат да бъдат причинени от установените опасности.

koza

Проектирането, изграждането и поддръжката на помещенията и съоръженията за
обработка трябва да се основават на разбирането на начина, по който овцете и козите възприемат околната среда и да отговарят на изискванията и нуждите им (напр. топлинен комфорт, комфорт по време на предкланичната почивка).

Дори в добре проектирана и оборудвана кланица обучението на персонала е ключова превантивна мярка за избягване на опасностите и смекчаване на последиците за благосъстоянието на животните: всички процеси на клане трябва да се извършват от обучен и квалифициран персонал. Персоналът трябва да бъде обучен да се отнася към животните като към чувствителни същества с усещания, да разбира добре специфичното за видовете поведение и да действа адекватно по време на всички процеси.

Отговорното лице в кланицата трябва да предприеме действия за предотвратяване на възникването на опасности. Тези мерки трябва да включват:

  • проверка и поддръжка на съоръженията,
  • обучение и ротация на персонала,
  • подходящи настройки и използване на оборудването.

Когато се установи опасност, тя трябва да бъде коригирана незабавно.

Освен това трябва да се въведат мерки за предотвратяване и смекчаване на
последиците за благосъстоянието.

Практиките, водещи до сериозни опасения за благосъстоянието на животните, трябва да се избягват, преработват или заменят с други практики, водещи до по-добри
резултати за благосъстоянието на животните и да намалят до минимум страданията по време на клане.

Овцете и козите могат да бъдат обработвани и придвижвани, като се използват животни водачи от същия вид. Кучета не трябва да се използват по време на трите фази на процеса на клане.

Цялото научно становище можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.