Изискването на все по-високи стандарти за хуманно отношение към животните от фермерите означава те да получат и по-добри изкупни цени. В противен случай ако животновъдите не бъдат възнаградени при реализиране на животните на пазара, това няма да добро за сектора и ще даде страничен ефект, а именно до евтин внос от райони с по-лоши стандарти в отглеждането на стадата. Това предупреждава председателят на земеделска камара в Австрия Йозеф Мосбругер на срещата на върха за хуманно отношение към животните.

kravi-qdat

Започва политика за насърчаване на хуманното отношение към животните в цяла Европа. За втори път представители животновъдите, на политиката, браншови организации и експерти се срещнаха в Австрия на виртуална среща. Участие взе австрийският министър на здравеопазването Рудолф Ансхобер. Разгледа се темата за транспорта на животни, която беше и във фокуса на първата среща през юли, като сега се обърна внимание на по-специалното хуманното отношение към животните в свиневъдството.

Според министър Мосбругер, няколко фактора са решаващи за постигането на по-нататъшни подобрения за добитъка. Преди всичко поради силната конкуренция на отворените пазари е необходим европейски консенсус. Председателят на Камарата призова министъра да води кампания за напредък на европейско ниво, но и за справедливост в заплащането за фермерите.

Мосбругер се позова на Пакта за повече хуманно отношение към животните, подписан в началото на ноември. Този пакт включва стратегия за телешко месо, така че Австрия да бъде по-малко зависеща от внос, а се залага на местното производство. Освен това, според мотото „стимули вместо забрани“, ще бъдат подкрепени инвестиции в благоприятни за животните форми на отглеждане. Той призова за „реални партньорства с достъпни цени“ от търговията. Това означава и че потребителите трябва да са готови за по-високото заплащане в магазинната мрежа, но с гаранията, че имат принос за хуманното отношение към животните.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.