Научният интерес за хуманното отношение към животните първоначално е воден от популярни, емоционални, етични и политически проблеми. Сега се е превърнал във важен социален въпрос и заинтересованите страни са съгласни с необходимостта да се разчита на недвусмислени научни доказателства за оценка и взимане на решения относно благосъстоянието на животните, посочват в научна информация от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

kon

Конят е опитомен преди повече от 5500 години. Конете се отглеждат за различни цели, като спорт, състезания, удоволствие, туризъм, развъждане, терапия и производство на месо. Регулаторните разпоредби относно отглеждането и грижите за коне се различават в различните държави. В държавите с традиционно развито коневъдство е прието специално законодателство за защита на конете. В някои държави-членки на Европейския съюз (ЕС) насоките са изготвени от компетентни органи, или от заинтересовани страни. Общите насоки на ЕС помагат за подобряване на благосъстоянието на конете в целия Евросъюз.

Поради множеството начини, по които използваме конете (като селскостопански,
развлекателни, спортни или домашни животни), те изпитват въздействието на голямо разнообразие от повече или по-малко адаптирани условия на околната среда, предизвиквайки повече и по-силни или по-малко важни въздействия върху тях и които представляват риск от увреждане на тяхното благосъстояние.

Благосъстоянието на животните се определя като продължително състояние, отразяващо субективното възприятие на индивида за състоянието му, отразено в
изменението на поведенческите, постуралните (представляват отклонения от
нормалната позиция на тялото по отношение на околното пространство) и
физиологичните параметри. Тъй като е възможно животното да бъде в добро състояние и въпреки това да изпита остър страх или болка и обратно, може да изпита
краткотрайни положителни емоции по време на увредено благосъстояние, влошеното
благосъстояние като продължаващо (дълготрайно, хронично) състояние трябва ясно да се разграничава от временните състояния, свързани с емоции, болка или стрес.
Оценката на страха, болката или емоционалното ниво трябва ясно да се диференцира
от оценката на общото благосъстояние.

Оценката на благосъстоянието на невербалните същества, особено от позицията
на междувидови взаимоотношения, е истинско предизвикателство, което задължително трябва да включва използване на показателите за състоянието, базирани на самото животно (отразяващи неговото състояние) и изисква мултидисциплинарни, научно утвърдени критерии.

Надеждни и видими показатели за благосъстоянието на конете съществуват и те
трябва да се използват изключително при оценката.

По този начин, когато се оценява благосъстоянието на конете, трябва да се
гарантира, че (1) отчетените показатели наистина отразяват продължително състояние;
(2) показателите са значими за благосъстоянието на животните и измерват състоянието им; (3) определянето и описанието на показателите са ясни и могат да бъдат отчетени без съмнение; (4) че показателите са научно утвърдени и свързани с други показатели за благосъстояние.
 
Спазването за хуманно отношение към конете се следи най-често от неправителствени организации. Колкото повече се развива конската индустрия и мероприятията с коне привличат все повече публика, толкова повече трябва да бъдем бдителни към физическото и психическото състояние на конете. В тази връзка Британската бегова организация създава борд за конското благосъстояние и разработва стратегия за хуманно отношение към конете, развъждани за спорт за периода 2020 ‒
2024 г. В останалите европейски държави, конете участващи в конния спорт и извън
него се следи за благосъстоянието им, като се разчита и на активната гражданска позиция.

В България хуманното отношение е обхванато от Закона за защита на животните. За спортните коне е урегулирано допълнително и в детайли чрез международно приетите правилници по съответните дисциплини. За останалите коне, извън спорта, работните коне, конете участващи в изложби и надтегления се основава на съвестта на хората полагащи грижи за тях.

Целият научен анализ можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.