Доклад на Германската асоциация на земеделските производители сочи, че икономическата ситуация в много ферми е изключително напрегната. Причините – африканската чума по свинете, коронакризата, затягането на Наредбата за торовете и планирания Закон за защита от насекоми.

kravi

Председателят на Германската асоциация на земеделските производители Йоахим Руквид представи отрезвяващ баланс за изминалата земеделска финансова година и погледна със загриженост за развитието през настоящата финансова година 2020/2021.

„Пандемията на коронавируса удари тежко много селскостопански предприятия: затворени кланици, провал в гастрономията и на всичкото отгоре, африканската чума по свинете, потопи собствениците на добитък, особено свиневъдния бизнес, в криза“, заяви Руквид и продължи „Понастоящем незадоволителните цени на производителите за клане на прасета и прасенца застрашават съществуването на фермите. Освен това редица политически решения, като затягане на Наредбата за торовете и планирания Закон за защита от насекоми, отслабват икономическата основа на фермите. Следователно икономическата ситуация в много ферми е изключително напрегната“.

Очертава се мрачна перспектива и за текущата финансова година. Икономическото положение на германските фермери през изминалата финансова година от юли 2019 г. до юни 2020 г. беше смесено. Фермите успяха минимално да увеличат сравнително ниския си резултат от предходната година и имат ниски печалби за втора поредна година.

Значителни печалби постигнаха компаниите за преработка на свине през предходната финансова година, които по това време все още успяваха да се възползват от високото международно равнище на цените, преди короната и африканската чума по свинете, а след това да накарат цените да спаднат до исторически ниско ниво.

През настоящата финансова 2020/2021 година ситуацията с доходите отново ще се влоши значително. За фермите се очаква малка промяна в икономическите показатели. Преработвателните компании в свиневъдството, са изправени пред огромен спад в своите корпоративни резултати. Причината за това е изключително рязкото спадане на цените на прасетата за година.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.