Отношенията между ЕС и Великобритания се промениха след Brexit и сделката, постигната в края на 2020 г. Разберете какво означава това за вас.

brexit

Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари 2020 г. Имаше преходен период, през който Обединеното кралство остана част от единния пазар и Митническия съюз, за ​​да позволи преговори за бъдещите отношения. След интензивни преговори в края на декември 2020 г. беше сключено споразумение за бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство. Въпреки че то ще се прилага временно, то все още ще трябва да бъде одобрено от Парламента, преди официално да влезе в сила. В момента членовете на Европейския парламент разглеждат текста в специализираните парламентарни комисии, преди да гласуват по време на пленарна сесия.

Редица въпроси вече бяха обхванати от споразумението за оттегляне. Това споразумение по въпросите на разделянето се занимава със защитата на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и гражданите на Обединеното кралство, живеещи в други страни части от ЕС, финансовите ангажименти на Обединеното кралство, поети като държава-членка, както и граничните въпроси, особено на остров Ирландия.

Живот и работа във Великобритания или ЕС

Гражданите на ЕС в Обединеното кралство или гражданите на Обединеното кралство в държава-членка на ЕС, които вече са живели там преди януари 2020 г., имат право да продължат да живеят и работят там, където сега са регистрирани и са получили разрешения за заселване от националните власти на държавите-членки или от Великобритания.

За гражданите на Обединеното кралство, които още не живеят в ЕС, правото им да живеят и работят, в която и да е държава от ЕС, освен в Република Ирландия (тъй като Обединеното кралство има отделно споразумение с тях), не се предоставя автоматично и може да бъде обект на ограничения. Освен това те вече нямат автоматично признати квалификации в страните от ЕС, какъвто беше случаят преди.

За гражданите на Обединеното кралство, които искат да посетят или да останат в ЕС повече от 90 дни по някаква причина, трябва да отговарят на изискванията за влизане и престой за хора извън ЕС. Това важи и за гражданите на Обединеното кралство с втори дом в ЕС.

Хората от ЕС, които искат да се преместят във Великобритания за дългосрочен престой или работа – което означава повече от 6 месеца – ще трябва да отговарят на условията за миграция, определени от правителството на Обединеното кралство, включително да кандидатстват за виза.

Пътуване

Гражданите на Обединеното кралство могат да посещават ЕС до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, без да се нуждаят от виза.

Гражданите на Обединеното кралство обаче вече не могат да се възползват от ускорения паспортен контрол на ЕС и митническите платна. Те също трябва да имат билет за връщане и да могат да докажат, че разполагат с достатъчно средства за престоя си. Те също трябва да имат поне 6 месеца в паспорта си.

Гражданите на ЕС могат да посещават Обединеното кралство до 6 месеца, без да се нуждаят от виза. Гражданите на ЕС ще трябва да представят валиден паспорт, за да посетят Обединеното кралство.

Здравеопазване

Гражданите на ЕС, временно пребиваващи в Обединеното кралство, все още се възползват от спешно здравно обслужване, основано на Европейската здравноосигурителна карта. За престой по-дълъг от 6 месеца, те трябва да заплатят здравна такса.

Пенсионерите продължават да се възползват от здравеопазването там, където живеят. Страната, която плаща тяхната пенсия, ще възстанови държавата на пребиваване.

Еразъм

Великобритания реши да спре участието си в популярната програма за обмен Еразъм+ и да създаде своя програма за обмен. Следователно студентите от ЕС вече няма да могат да участват в програма за обмен във Великобритания. Хората от Северна Ирландия обаче могат да продължат да участват.

Търговия със стоки и услуги

Със споразумението стоките, обменени между Обединеното кралство и страните от ЕС, не подлежат на тарифи или квоти. Съществуват обаче нови процедури за преместване на стоки от и до Обединеното кралство, тъй като граничният контрол по отношение на спазването на правилата на вътрешния пазар (санитарни, сигурни, социални, екологични стандарти например) или приложим регламент на Обединеното кралство са налице. Това означава повече бюрокрация и допълнителни разходи. Например целият внос в ЕС подлежи на митнически формалности, като същевременно трябва да отговаря на всички стандарти на ЕС, така че да бъде обект на регулаторни проверки и контрол. Това не се отнася за стоки, които се преместват между Северна Ирландия и ЕС.

Що се отнася до услугите, британските компании вече нямат автоматичното право да предлагат услуги в целия ЕС. Ако искат да продължат да оперират в ЕС, ще трябва да се установят тук.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.