Осем нови хибриди царевица ще предложи Институтът по царевицата – Кнежа на земеделските стопани през тази година. Новите хибриди са създадени в отговор на търсенията на фермерите за устойчиви на икономически важни болести и неприятели, високодобивни, стрестолерантни и с бърз темп на отделяне на влагата в зърното генотипове, съобщават от Селскостопанската академия.

carevica

Селекцията на българската царевица има регионален характер и екологична насоченост, което прави хибридите  адаптирани и устойчиви към условията в страната. Заедно с новите предложения на пазара няма да липсват и добре познатите и предпочитани утвърдени хибриди. Семената на Института са сертифицирани, автентични и висококачествени от реколта 2021 г. Повечето от хибридите са признати след двугодишно изпитване в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, поради убедителни резуллтати, които са показали. 

Повишеният интерес към българската селекция и създадените хибриди в последните години от българските фермери и животновъди позволяват на Института в Кнежа да повиши пазарния си дял и да мотивира селекционерите да работят още по-усилено в най-търсените групи на зрялост, за да задоволят търсенията на пазара.

Новия каталог за 2022 г. и повече информация за хибридите може да откриете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.