Осем нови хибриди царевица ще предложи Институтът по царевицата – Кнежа на земеделските стопани през 2022 година. Тези хибриди са създадени в отговор на търсенията на фермерите за устойчиви на икономически важни болести и неприятели, високодобивни, стрестолерантни и с бърз темп на отделяне на влагата в зърното генотипове.

carevica-niva

Селекцията на българската царевица има регионален характер и екологична насоченост, което прави хибридите ни адаптирани и устойчиви към условията в страната. Заедно с новите предложения на пазара няма да липсват и добре познатите и предпочитани сортове. Семената са сертифицирани, автентични и висококачествени от реколта 2021 г., посочват от Института.

Повечето от хибридите ни са признати след двугодишно изпитване в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, поради убедителни резуллтати, които са показали. Носители са на златни отличия в конкурси за иновации и са наградени от Съюза на изобретателите в България.

Повишеният интерес към българската селекция и създадените хибриди в последните години от страна на българските фермери и животновъди позволяват на Института да повиши пазарния си дял и да го мотивира да работи още по-усилено в най-търсените групи на зрялост, за да задоволи търсенията на пазара.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.