Екип от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) изгради две плаващи платформи за защитения къдроглав пеликан в Бургас. Те са изградени от понтонни елементи, които гарантират голяма издръжливост и добра плаваемост. Всяка една от платформите е с площ 40 кв.м., като е покрита с тръстика.

kadroglav-pelikan-platforma-burgas

Платформите са ситуирани в окислителни езера, които попадат в границите на защитена зона „Мандра – Пода“. Тези водоеми са едни от най-предпочитаните за почивка и нощувка места за къдроглавия пеликан в района на Бургаските езера. Освен това, човешкото безпокойство там е сведено до мининум, което е от изключителна важност за този вид.

За финал върху всяка една от платформите бяха монтирани макети на къдроглави пеликани в реални размери. Целта им е да събудят интереса на пеликаните и те максимално скоро да приемат конструкциите за свой дом. Този метод успешно беше използван при сформирането на нова гнездова колония на вида в защитена местност „Калимок-Бръшлен“ през 2021 г., посочват орнитолозите. Последните сведения за гнездене на къдроглавия пеликан в района на Бургас са от далечната 1948 г. Екипът на БДЗП се надява съвсем скоро да се зарадва с още една нова гнездова колония на този вид в България.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.