Активно се изкупува тютюнът, съобщиха от Национална асоциация на тютюнопроизводителите -2010. Браншовиците са обходили голяма част от тютюнопроизводителните райони и на място са проследиха как върви реализирането на суровината по пунктовете за изкупуване. Заради пандемията от коронавируса и ограничителните противоепидемични мерки, в няколко области ръководството на Асоциацията организира видеоконферентна връзка за доизясняване на ситуацията по изкупуване на продукцията.

tutun

От едролистната сортова група тютюн “Бърлей” са изкупени 510 тона, което е 90% от произведените около 565 тона. Изплащането на парите на стопаните се извършва в законовият срок от 30 дни след продажбата. Средната изкупна цена варира между 3,25 – 3,40 лв/кг, затвърждавайки нивата от миналата година. При втората едролистна сортова група “Виржиния” изкупеният тютюн е на 92% или 1 332 тона от произведените 1 448 т. Средните изкупни цени са 4,30 – 4,45 лв/кг.

От дребнолистната сортова група ориенталски тютюн “Каба Кулак” до момента са изкупени 84%, равняващи се на 180 тона от произведените 215 т. Средните изкупни цени са 5,65 – 6,05 лв/кг. При втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн “Басми” ситуацията е по-специфична. С началото на изкупната кампания се появиха индикации за по-ниски изкупни средни цени в сравнение с миналата година, което внесе смут сред тютюнопроизводителите и към браншовите организации в сектора заваляха сигнали и обаждания. Оказа се, че търговските дружества, с които стопаните имат предварително сключени договори, предлагат цена за тютюна по-ниска с около 1 лев от миналогодишната. Поради въздържане и отказ от земеделците да продават суровината си при тези условия, не е ясно колко от произведените 4 530 тона са реализирани към момента. Предстои развръзка по казуса. Очаква се тютюнът от четирите сортови групи да е в общ производствен обем 6 753 тона и да бъде изкупен на 100% до края на месец януари 2021 г., когато ще станат ясни напълно крайните данни за количествата и средните изкупни цени.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.